Στο εδώλιο ο Γερμανός «Τζέιμς Μποντ»

Στο εδώλιο ο Γερμανός «Τζέιμς Μποντ»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε μυστικούς υπηρεσιακούς κύκλους είχε γίνει γνωστός ως «Ο άνθρωπος με τα εννέα δάχτυλα», λόγω της απώλειας ενός δαχτύλου στο αριστερό χέρι. Υψηλά ιστάμενοι της κυβέρνησης τον αποκαλούσαν μυστικό πράκτορα «007». Για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, ο Βέρνερ Μάους αποτέλεσε τη γερμανική απάντηση στον Τζέιμς Μποντ. Επρόκειτο για έναν ανήσυχο πράκτορα που κινούνταν στη σκοτεινή σφαίρα μεταξύ του εγκληματικού υποκόσμου και των υπηρεσιών πληροφοριών, με σκοπό την παγίδευση διακινητών ναρκωτικών και τη διαπραγμάτευση με τρομοκράτες. Ωστόσο, ο 77χρονος, πια, Μάους αναγκάστηκε χθες να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Μπόχουμ. Οι αποδιδόμενες κατηγορίες αφορούν τη φοροδιαφυγή 14 εκατ. ευρώ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τον Μάους στο πλαίσιο του πολυτελούς βίου του. Εάν δικαιωθεί η γραμμή του Γερμανού εισαγγελέα, ο Μάους ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με επιβολή ποινής φυλάκισης έξι χρόνων και τριών μηνών.

Γεννημένος το 1940 στο Εσεν, ο Μάους ανακάλυψε από νωρίς το ταλέντο του να κερδίζει την εμπιστοσύνη των άλλων. Στην ηλικία των 20 άρχισε να εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ με σκοπό την παρακολούθηση άπιστων συζύγων, ασφαλιστικών απατεώνων και εγκληματικών ομάδων. Υποδυόταν συχνά τον ρόλο του διακινητή με ενδιαφέρον για αγορά κλεμμένων αυτοκινήτων, γούνας ή κοσμημάτων. Επειτα ειδοποιούσε την αστυνομία μόλις οι κλέφτες τού εκμυστηρεύονταν λεπτομέρειες.

Το όνομα του Μάους συνδέθηκε σχεδόν με κάθε πολύκροτη εγκληματική υπόθεση της Δυτικής Γερμανίας από το 1970 έως το 1996. Το 1976, ο Μάους συνέλαβε στην Αθήνα τον Ρολφ Πόλε, μέλος της αριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης της Ομάδας Μπάαντερ-Μάινχοφ. Στα τέλη των δεκαετιών 1980 και 1990, ο μυστικός πράκτορας δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο. Στις επιτυχίες του συγκαταλέγονται οι διαπραγματεύσεις με τη Χεζμπολάχ για την απελευθέρωση απαχθέντων βιομηχάνων και η απελευθέρωση Γερμανού ομήρου από αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Κολομβίας. Η τελευταία αποστολή οδήγησε και στην αποκάλυψη της ταυτότητάς του από την κυβέρνηση της Κολομβίας.

Παράλληλα, ο Μάους έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως για τον τρυφηλό βίο και τις ομοιότητες με τον Μποντ. Αιτία αποτελεί η ροπή προς τα ελβετικά ρολόγια, γούνινα παλτά, πολυτελή ξενοδοχεία και αυτοκίνητα, καθώς και το αεροσκάφος Cessna 172, με το οποίο πετούσε για τις αποστολές του. Επιπροσθέτως, δεν έχει μείνει απαρατήρητη η περιφραγμένη κατοικία του, η οποία έχει μετατραπεί σε «κάστρο του κόσμου της Ντίσνεϊ», σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες.

Ο Γερμανός εισαγγελέας θεωρεί πως η χρηματοδότηση των πολυτελών δραστηριοτήτων προήλθε από δύο υπεράκτιους λογαριασμούς της UBS στο Λουξεμβούργο και στις Μπαχάμες, χωρίς να καταβληθεί ο φόρος των κεφαλαιουχικών περιουσιακών στοιχείων αξίας περισσότερων από 50 εκατ. δολάρια το διάστημα 2002-2012. Ο Μάους ισχυρίζεται ότι δεν είχε υποχρέωση καταβολής φόρων, καθώς τα χρήματα προέρχονταν από αποταμιευτικό λογαριασμό που είχε δημιουργηθεί από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών για την εκπλήρωση αποστολών.

Ο Μάους τονίζει εμφατικά την προσωπική εμπλοκή του στη μάχη κατά του ISIS, αλλά και τη διάσωση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ από κύκλωμα ναρκωτικών. Ωστόσο, οι διάσημοι μάρτυρες που έχει υποσχεθεί ο Μάους για την επαλήθευση των ισχυρισμών του δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή