Η Κύπρος άντλησε 4 δισ. ευρώ από τη χορήγηση της «χρυσής βίζας»

Η Κύπρος άντλησε 4 δισ. ευρώ από τη χορήγηση της «χρυσής βίζας»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρώσοι και Ουκρανοί βαθύπλουτοι, που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά, και ένας Σύρος επιχειρηματίας, φίλα προσκείμενος στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, έχουν λάβει κυπριακή υπηκοότητα και κυπριακό διαβατήριο και κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα στην Ε.Ε., χάρη στην πρακτική της «χρυσής βίζας» που έχει υιοθετήσει η Λευκωσία. Από το 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία χορηγεί κυπριακή υπηκοότητα και διαβατήριο σε όποιον επενδυτή τοποθετήσει 2.000.000 ευρώ στην αγορά ακινήτου ή 2.500.000 ευρώ σε κυπριακές επιχειρήσεις ή ομόλογα του κυπριακού Δημοσίου. Με αυτόν τον τρόπο έχει αντλήσει πάνω από 4 δισ. ευρώ, χορηγώντας τουλάχιστον 400 διαβατήρια σε ξένους μεγιστάνες. Στο ύψος των κεφαλαίων που έχει αντλήσει αλλά και στο ποιόν των ανθρώπων που, μέσω της πρακτικής της «χρυσής βίζας», έχουν αποκτήσει υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε., αναφέρεται ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. Θέτει έτσι εκ νέου ερωτήματα ασφαλείας σχετικά με αυτή την αμφιλεγόμενη πρακτική, στην οποία έχουν καταφύγει πολλές χώρες για να προσελκύσουν επενδύσεις ή καταθέσεις στις τράπεζές τους. Η Κύπρος αποτελεί την εξαίρεση ως προς το ότι χορηγεί και υπηκοότητα, όταν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. χορηγούν μόνον άδεια παραμονής.

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, πριν από το 2013 η Κυπριακή Δημοκρατία χορηγούσε υπηκοότητα, αποφασίζοντας κατά περίπτωση μέσω μιας άτυπης διαδικασίας σε σύγκριση με την ισχύουσα έως τώρα. Τις σχετικές αποφάσεις έπαιρναν μέλη της κυβέρνησης. Από τον κατάλογο των ονομάτων όσων απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα πριν από το 2013 προκύπτει πως σε αυτόν συγκαταλέγονται ισχυροί επιχειρηματίες και άτομα με μεγάλη πολιτική επιρροή. Ανάμεσά τους ένας Ρώσος πρώην βουλευτής, οι ιδρυτές της μεγαλύτερης τράπεζας της Ουκρανίας και βαθύπλουτοι επιχειρηματίες.

Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγεται και ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού. Πέρυσι διέρρευσε ότι ο βαθύπλουτος συλλέκτης έργων τέχνης συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του τελευταίου. Ο Ριμπολόβλεφ, πάντως, αρνείται ότι υπήρξε συνάντηση με τον Τραμπ, όμως το 2008 έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του πούλησε έπαυλη που είχε αγοράσει τρία χρόνια νωρίτερα.

Στην ίδια κατηγορία αμφιλεγόμενων μεγιστάνων ανήκει και ο Ραμί Μαχλούφ, εξάδερφος του Μπασάρ αλ Ασαντ, που βρέθηκε σε «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ το 2008, διότι είχε κατηγορηθεί για διαφθορά. Το 2010 έλαβε κυπριακή υπηκοότητα και, όπως τονίζει το ρεπορτάζ του Guardian, είναι άγνωστο τι έλεγχοι έγιναν όταν υπέβαλε αίτηση για υπηκοότητα. Το 2011 ο Μαχλούφ βρέθηκε και σε «μαύρη λίστα» της Ε.Ε. Η δημοσιοποίηση του επίμαχου καταλόγου προκάλεσε άμεσα την αντίδραση της οργάνωσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς Global Witness, η οποία ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους, καλώντας τις χώρες να διασφαλίσουν ότι «το δέλεαρ των επενδύσεων δεν θα οδηγήσει στην υποστολή της σημαίας των αξιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή