ΝΔ εναντίον κυβέρνησης για δημοσκοπήσεις

ΝΔ εναντίον κυβέρνησης για δημοσκοπήσεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα αιχμηρός στο θέμα των δημοσκοπήσεων ήταν ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Alpha. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφερόμενος στο θέμα τόνισε πως «ξαφνικά ξεφυτρώνουν δημοκοπικές εταιρείες, που δεν έχουν έδρα, δεν έχουν γραφεία δεν έχουν υπεύθυνο της εταιρείας, δεν έχουν ονοματεπώνυμο αυτού ο οποίος παρουσιάζει την έρευνα» προσθέτοντας πως όταν μια εταιρεία δεν είναι πιστοποιημένη και δεν ανήκει στο φορέα, και δεν είναι έγκυρη, δεν μπορεί να δημοσιεύει τίποτα.

Ο κ. Κικίλιας συνέχισε λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρέει χθες το βράδυ ένα από τα γνωστά του non papers, που συμπεριλαμβάνει αυτή την έρευνα και κάποιες άλλες, για να διαμορφώσει ένα αποτέλεσμα. Πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Τζανακόπουλος και η κυβέρνηση. Γνωρίζουν αυτή την εταιρεία; Γιατί κανένας άλλος δεν την γνωρίζει. Αν γνωρίζουν να μας πουν, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, αν υπάρχει, ποια είναι τα γραφεία αν υπάρχουν, ποιο είναι το site αν υπάρχει. Αυτή την ενημέρωση ως επιστημονικό εργαλείο έρευνα αξίζουν οι Έλληνες; Ντροπή» κατέληξε η τοποθέτηση του.

Παρέμβαση σε ΕΣΡ

Νωρείτερα η ΝΔ είχε κάνει παρέμβαση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) με στόχο τη διασφάλιση της νομιμότητας στη διεξαγωγή και τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων δείχνοντας την πρόθεση να μην αφήσει το θέμα. 

Το θέμα έθεσε, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Ρ. κ. Αθανάσιο Κουτρουμάνο, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Μιχάλης Μπεκίρης, μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης από την εταιρία «Commonview».

Επισημαίνεται ότι, με βάση το νόμο 3603/2017, «προκειμένου να είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης, επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, η αναφορά του αριθμού εγγραφής του φορέα που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση, στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων» και υπογραμμίζεται ότι, «από έναν πρόχειρο έλεγχο στα αρχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ε.Σ.Ρ., σύμφωνα με το νόμο, προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία δεν περιλαμβάνεται στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων».

Καταλήγοντας, ο κ. Μπεκίρης ζητά από το Ε.Σ.Ρ. να επιληφθεί της υπόθεσης και να πράξει τα δέοντα «προκειμένου να ελεγχθεί η προέλευση της εν λόγω εταιρείας και η τυχόν παραβίαση των όρων δημοσιότητας και διαφάνειας που θέτει το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις δημοσκοπήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή