Μάχη στις Βρυξέλλες για τη «λίστα» με τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ

Μάχη στις Βρυξέλλες για τη «λίστα» με τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για το market test του Οκτωβρίου και την DGcomp να έχει απορρίψει τη «λίστα» με τις μονάδες της ΔΕΗ που έχει υποδείξει προς πώληση η ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση δίνει από χθες μάχη στις Βρυξέλλες να αποτρέψει τα χειρότερα σενάρια για τη ΔΕΗ και να διασώσει το πολιτικό της κύρος αφού έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τη μη πώληση των υδροηλεκτρικών.

Επειτα από σχεδόν δύο μήνες συνεχούς αλληλογραφίας που δεν έφερε αποτέλεσμα, ένα μεικτό κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ, υπό τον γενικό γραμματέα Μιχάλη Βερροιόπουλο, μετέβη χθες στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με στελέχη των γενικών διευθύνσεων Ανταγωνισμού και Ενέργειας. Η αποστολή δεν ήταν καθόλου εύκολη και αυτό φάνηκε και από το αποτέλεσμα, αφού οι γνωρίζοντες μεταφέρουν ότι δεν παρατηρήθηκε κάποια πρόοδος και ότι τα ταξίδια Αθήνα – Βρυξέλλες για το θέμα θα συνεχιστούν και μάλιστα με αντιπροσωπεία σε υψηλότερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Η χθεσινή αντιπροσωπεία ανέλαβε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της «λίστας» που κατατέθηκε προς έγκριση στην DGcomp από τον περασμένο Ιούλιο κυρίως ως προς το ζητούμενο της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, που τίθεται από την ευρωπαϊκή πλευρά ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την έγκρισή της.

Η ελληνική πρόταση όπως είναι ήδη γνωστό περιλαμβάνει τις δύο μονάδες του Αμυνταίου (550 MW), της Mελίτης Ι (330 MW) και την άδεια για τη Mελίτη ΙΙ (450 MW) και απουσία ευρωπαϊκού και εγχώριου ενδιαφέροντος. Το μοναδικό ενδιαφέρον που η ελληνική αποστολή είχε να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες είναι αυτό των κινεζικών εταιρειών και συγκεκριμένα της Shenhua, με την οποία η ΔΕΗ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας στο πλαίσιο της ΔΕΘ, και της CMEC, με την οποία είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ.

Το κινεζικό ενδιαφέρον ωστόσο δεν πείθει τις Βρυξέλλες, οι οποίες καταστρώνουν σχέδια για την περιορισμό της κινεζικής επέλασης στην Ευρώπη. Αυτό αναφέρθηκε σαφώς από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, αλλά και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Πέραν αυτού, όμως, η οποιαδήποτε είσοδος κινεζικών εταιρειών σε μονάδες της ΔΕΗ «χτυπάει» στην έγκριση που έχει δώσει η Κομισιόν για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ από τη State Grid. Η απαιτούμενη από το ευρωπαϊκό δίκαιο πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς προβλέπεται ρητά ότι θα επανεξετάζεται σε περίπτωση που άλλη κρατική κινεζική εταιρεία εισέλθει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού παρακολουθεί με χλιαρό ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες γύρω από το θέμα της «λίστας», καθώς την αφήνει ασυγκίνητη οποιαδήποτε «λίστα» που θα περιλαμβάνει μόνο λιγνιτικές μονάδες. Αντίστοιχη είναι η στάση και των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ κοινή φαίνεται να είναι η εκτίμηση ότι στο τέλος της ημέρας στη συζήτηση θα μπει και η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Σε ό,τι αφορά στη στάση των Βρυξελλών, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι θα κρατήσει σκληρή στάση γενικότερα στο πακέτο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση στο θέμα των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ενέργειας), καθώς έχει συμπληρωθεί ήδη ένας σχεδόν χρόνος εφαρμογής του μέτρου και η αποτελεσματικότητά του αμφισβητείται όλο και από περισσότερες πλευρές. Μετά τη ΔΕΗ, παρέμβαση προς τη ΡΑΕ έκανε και η ΕΒΙΚΕΝ, που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ διαπιστώνει αργή ανάπτυξη του ανταγωνισμού, αλλά και σημάδια επιβράδυνσης. Το μέτρο, κατά την ΕΒΙΚΕΝ, «δεν έχει συντελέσει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού», ενώ στην Υψηλή Τάση είναι μηδενικός, γι’ αυτό και καλεί τη ΡΑΕ να την εξαιρέσει από τα μερίδια που πρέπει να χάσει η ΔΕΗ ή να λάβει ρυθμιστικά μέτρα που να διαχέουν το όφελος από τα ΝΟΜΕ σε όλες τις κατηγορίες πελατών. Η ΕΒΙΚΕΝ κάνει λόγο, επίσης, για «στοχευμένες εμπορικές στρατηγικές εκ μέρους των εναλλακτικών προμηθευτών, με στενό ορίζοντα τη διάρκεια ισχύος του μέτρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή