Αντίστροφη μέτρηση για το QE της Fed

Αντίστροφη μέτρηση για το QE της Fed

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα εγκαινιάσει αύριο Τετάρτη το πρόγραμμά της για τη σταδιακή περικοπή των αγορών περιουσιακών στοιχείων, τις οποίες χρησιμοποίησε ως εργαλείο για να αντιμετωπίσει τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009. Με αυτήν την κίνησή της έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική ολοκλήρωση της περιόδου εφαρμογής των μη συμβατικών νομισματικών πολιτικών της ως απάντηση στην κρίση. Αν όντως τα πράγματα γίνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζανέτ Γέλεν δεν θα προκαλέσει κάποια αναταραχή στις αγορές. Παλαιότερα είχε δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση, όταν ο προκάτοχός της Μπεν Μπερνάνκι είχε υπαινιχθεί ότι θα υπάρξει αναδίπλωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι αποδόσεις των ομολόγων και να χάσουν την αξία τους τα νομίσματα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Σήμερα, μηδαμινές αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις των αγορών. Κι αυτό, γιατί η παρούσα αναδίπλωση ως προς το QE θα είναι πολύ σταδιακή. Θα απαιτηθούν χρόνια για να επανέλθει ο ισολογισμός της Fed στα σχεδόν 3 τρισ. δολάρια, όπως προβλέπουν στελέχη της και ανεξάρτητοι οικονομολόγοι. Υπενθυμίζεται πως το χαρτοφυλάκιό της σε τίτλους ανερχόταν στα σχεδόν 900 δισ. δολάρια στα μέσα του 2008, δηλαδή προτού αρχίζει να αγοράζει ομόλογα για να αναθερμάνει απασχόληση και ανάπτυξη.

Υστερα από μακρόχρονη οργάνωση και μια καλά σχεδιασμένη επικοινωνιακή πολιτική, «η σταδιακή αναδίπλωση ως προς το QE μάλλον θα πρέπει να μοιάζει με ανιαρή και αργή διαδικασία», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ. Στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed, όπως προβλέπουν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στα επιτόκια. Πιθανώς να αποφασιστεί αύξησή τους στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, τον Δεκέμβριο. Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, ώστε να μπορεί να διατηρεί την ανεργία πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχε εκτιναχθεί τα χρόνια της ύφεσης. Οπότε η Fed φαίνεται ότι θα είναι και η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που σταδιακά απομακρύνεται από την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και τα επείγοντα μέτρα της διεθνούς κρίσης.

Επί προεδρίας Γέλεν, η ομοσπονδιακή τράπεζα έχει αυξήσει τέσσερις φορές τα επιτόκια, τα οποία αρχικά βρίσκονταν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, και έπαυσε να συγκεντρώνει περιουσιακά στοιχεία. Το επόμενο βήμα της είναι να διακόψει τις πωλήσεις τους και να σταματήσει να επενδύει εκ νέου τα έσοδα από τη ρευστοποίηση ομολόγων που λήγουν. «Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι πολύ ευαισθητοποιημένες απέναντι στις κινήσεις της Fed», υπογράμμισε ο Πίτερ Χόπερ, πρώην οικονομολόγος της ομοσπονδιακής τράπεζας και νυν επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Securities. «Eντούτοις δεν δεν έχουμε πλέον ανάγκη την υπερβολική ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόστηκε μετά την κρίση». Οι συνάδελφοι των στελεχών της Fed στο Τόκιο και στη Φρανκφούρτη θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την όλη διαδικασία, ώστε να αποτρέψουν τις όποιες ενδεχόμενες συνέπειες στις αγορές και στις οικονομίες τους. Επιπλέον, τόσο η Τράπεζα της Ιαπωνίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιδιώξουν να πάρουν μαθήματα από το πείραμα των Αμερικανών. Αυτή τη στιγμή, οι τρεις κεντρικές τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους σχεδόν 15 τρισ. δολαρίων. Με τις αγορές των εν λόγω τίτλων υπήρξε η πρόθεση να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Οσοι διαφωνούν με αυτήν την πολιτική θεωρούν ότι δημιουργεί στρεβλές συνθήκες στην αγορά. Τέλος, η Fed θα ξεκινήσει να μειώνει κατά 10 δισ. δολάρια το χαρτοφυλάκιό της κάθε μήνα, έως ότου σταδιακά φθάσει τα 50 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή