Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ουδείς βλέπει αυτά τα άμοιρα δεντράκια;

Κύριε διευθυντά
Επί 45-50 χρόνια διανύω καθημερινά την ίδια διαδρομή από την πλατεία Πλυτά έως την πλατεία Κλαυθμώνος. Με μεγάλη καθυστέρηση, εκ μέρους μου, αποφάσισα να σας επισημάνω, και μέσω της εφημερίδας προς κάθε αρμόδιο, την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζουν κάτι κυριολεκτικά ψωραλέα δεντράκια στην είσοδο της πόλης μας. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στα δέντρα που είναι στο πεζοδρόμιο στην αρχή της λεωφόρου Συγγρού και στον τοίχο που καλύπτει από την πλευρά της λεωφόρου τους στύλους του Ολυμπίου Διός. Αυτά τα καχεκτικά δεντράκια, αν θυμάμαι καλά, πρέπει να είχαν φυτευτεί επί δημαρχίας Δημήτρη Μπέη, αλλά, δυστυχώς, δεν ευδοκίμησαν από την αρχή. Στραβά, ανόμοια, καχεκτικά, γενικά κακοσυντηρημένα, δίνουν μιαν εικόνα στην είσοδο της πόλης μας, την οποία αντιμετωπίζει ο κάθε επισκέπτης, επίσημος ή μη, καθόλου κολακευτική. Καλό θα ήταν ο δήμος, ή όποιος άλλος έχει την ευθύνη, να φροντίσει για την αντικατάσταση αυτών των δέντρων, ώστε να φύγει αυτή η απαράδεκτη εικόνα στην πύλη της Αθήνας.

Αθανασιος Ν. Σταθουλοπουλος, Συνταξιούχος εμπορικός αντιπρόσωπος

Σκουριές, πλόες και περιβάλλον

Κύριε διευθυντά
Τα ορυχεία στις Σκουριές παρουσιάζουν ικανούς κινδύνους να προκαλέσουν επιβάρυνση στο περιβάλλον, περισσότερο ως συνέπεια ατυχήματος παρά ως αποτέλεσμα της κανονικής λειτουργίας τους. Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας αισθάνεται δικαιολογημένα την ανάγκη να πάρει το μέρος των περιβαλλοντικών οργανώσεων που είναι ενάντια στην ανάπτυξη της επένδυσης και φέρνει προσκόμματα στις αιτήσεις της εταιρείας ελπίζοντας να την αναγκάσει να αποχωρήσει μόνη της χωρίς να χρεωθεί την αποτυχία της επένδυσης. Από τη Βιομηχανική Επανάσταση και την επακόλουθη ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη επήλθε σταδιακή επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ως αποτέλεσμα είχαμε την εκπληκτική άνοδο των οικολογικών κινημάτων, που σταδιακά και με μεγάλη επιτυχία επέβαλαν συνεχώς ρυθμίσεις στους τρόπους επίδρασης του ανθρώπινου παράγοντα στη φύση. Βέβαια, ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο «απόλυτο», όπου θα καταφέρνουμε να επιβιώνουμε χωρίς καμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Στόχος μιας χρεοκοπημένης χώρας θα πρέπει να είναι η προσπάθεια λειτουργίας του ορυχείου με τέτοιο τρόπο ώστε ο όποιος κίνδυνος επιβάρυνσης του περιβάλλοντος να αντισταθμίζεται από το όποιο όφελος της επένδυσης στην οικονομία της χώρας. Αν όμως η αριστερή μας κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να απαιτήσει το απόλυτο από μια δυνητικά ρυπογόνο βιομηχανική επένδυση, τότε θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά και την απαγόρευση πλεύσης δεξαμενόπλοιων στην ανατολική Μεσόγειο μετά το πρόσφατο ναυάγιο στη Σαλαμίνα.

Π. Τασσιος

Διευκρίνιση για διαγραφή γιατρού

Κύριε διευθυντά
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών σας παρακαλεί όπως προβείτε στη διόρθωση της ηλεκτρονικής καταχώρισης στην ιστοσελίδα («http://www. kathimerini.gr/926704/article/epikairothta/ellada/to-panepisthmio-patrwn-apofasizei-gia-thn-ypo8esh-filoy») στην κατηγορία άρθρο με τίτλο: «Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίζει για την υπόθεση Φίλου». Στο τέλος δε του άρθρου αναφέρεται το σχόλιο «Εντυπη έκδοση» που παραπέμπει στο ότι το συγκεκριμένο άρθρο έχει δημοσιευθεί και στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας. Στο εν λόγω άρθρο αναφέρετε λανθασμένα ότι: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, που είχε διαγράψει τον κ. Φίλο λόγω των δικαστικών αποφάσεων που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια, φέρεται να μην αποφασίζει να τον εγγράψει εκ νέου στα μητρώα του, εάν δεν έχει προηγουμένως πάρει θέση η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών». Το ορθό και πραγματικό γεγονός είναι ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών είχε διαγράψει τον κ. Φίλο λόγω διοικητικής αργίας και παύσης άσκησης ιατρικού έργου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Αννα Μαστορακου – Πρόεδρος
Γιωργος Πατριαρχεας – Γραμματέας

Οι Ελληνες αγαπούν τα καλλυντικά

Κύριε διευθυντά
Χαιρόμεθα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Apivita στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 και για τις θερμές αναφορές του στην επιχειρηματικότητα. Επ’ ευκαιρία της επισκέψεως του πρωθυπουργού σε εταιρεία της βιομηχανίας καλλυντικών αναδείχθηκε η δυναμική του κλάδου, που θεωρείται παγκοσμίως και στη χώρα μας ένας από τους πιο καινοτόμους σε ανάπτυξη. Ο Σύνδεσμος ΠΣΒΑΚ, ο επίσημος φορέας της βιομηχανίας καλλυντικών και μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Cosmetics Europe και του ΣΕΒ, απαρτίζεται από τις περισσότερες ελληνικές εταιρείες και ξένους οίκους καλλυντικών προϊόντων (www. psvak. gr). Το ελληνικό κράτος δυστυχώς δεν έχει δώσει την πρέπουσα σημασία για την υποστήριξή μας σε θέματα που μας αφορούν, όπως ιδιαίτερους φόρους, την εκκρεμούσα ΚΥΑ βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού από το 2013 και πολλά άλλα εμπορικά και νομοτεχνικά θέματα. Οι αρμόδιοι φορείς (υπουργεία, ΕΟΦ) δεν απαντούν στις αιτήσεις για συνάντησή μας.

Η επίσκεψη στην Apivita είναι μια ευκαιρία να διαμηνύσουμε το εύρος του κλάδου στα δίκτυα πωλήσεων (φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, Spa, ιατρικές υπηρεσίες, πολυκαταστήματα) και τώρα το e-commerce και, βέβαια, τις εξαγωγές που προέρχονται από τις εταιρείες μας. Η κατανάλωση των καλλυντικών στην Ελλάδα είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο, η ευρωπαϊκή αγορά είναι του μεγέθους των 73 δισ. και η παγκόσμια των 243 δισ. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι περίπου 15.000. Παρά τις αντιξοότητες η βιομηχανία των καλλυντικών προοδεύει και ανακάμπτει. Ο κλάδος μας δίνει ένα ισχυρό μήνυμα για δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Δίνει το «παρών» σε όλα τα επιχειρηματικά fora. Οι ελληνικές εταιρείες (100%) και οι αντιπρόσωποι ξένων οίκων δίνουν μάχες για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Οι ελληνικές εταιρείες βραβεύονται με τα ανώτερα βραβεία. Τέλος, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη του κλάδου είναι σε υψηλό βαθμό υποστήριξης.

Κάθε άνθρωπος στην Ευρώπη αναζητά την αίσθηση της ευεξίας, της καλής υγείας και της σιγουριάς. Τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας θα συνεχίσουν να καλύπτουν αυτές τις ανάγκες.

Θεοδ. Δ. Γιαρμενιτης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΣΒΑΚ

Αριστεία και εγωισμός κατά Γαβρόγλου

Κύριε διευθυντά
Η πολύπαθη αριστεία βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο των κυβερνώντων διά στόματος ενός ακόμα υπουργού Παιδείας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» (10-9-2017), ο κ. Κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι «η αριστεία έχει ένα στοιχείο ατομικιστικό και καλλιεργεί τον εγωισμό». Αποφεύγοντας κάθε είδους ερμηνείας της εν λόγω ρήσης, θα ήθελα απλά να ρωτήσω: Είδε ποτέ ο κ. υπουργός Ελληνες ή ξένους πρωταθλητές (τους αναμφισβήτητα άριστους-κορυφαίους στον χώρο τους) πώς συμπεριφέρονται μετά την κατάκτηση της κορυφής; Είδε, για παράδειγμα, τον παγκόσμιο πρωταθλητή των 100 μέτρων Τζάστιν Γκάτλιν να υποκλίνεται τιμώντας τον τρίτο νικητή Γιουσέιν Μπολτ μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων τηλεθεατών; Είδε μήπως τις αντιπάλους της Στεφανίδου να αγκαλιάζουν και να συγχαίρουν την Ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια, η οποία μόλις τις είχε κερδίσει; Από πού λοιπόν προκύπτει ο εγωισμός των κορυφαίων που διατείνεται ο κ. υπουργός; Γνωρίζει ή όχι ότι η αριστεία και η διεθνής αναγνώριση προϋποθέτουν σεβασμό και όχι εγωισμό; Μήπως, τελικά, λόγω της διπλής του ιδιότητας, ο κ. υπουργός αντιλαμβάνεται την αριστεία μέσα από τον διαθλαστικό φακό των κομματικών και, εν πολλοίς, πανεπιστημιακών πρακτικών;

Γιάννης Κουτεντάκης, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τρίκαλα

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ