Δάκρυα ή χαμόγελα για την Κεντροαριστερά;

Δάκρυα ή χαμόγελα για την Κεντροαριστερά;

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από το καλοκαίρι η κοινωνία αναθάρρησε που η διάσπαρτη Κεντροαριστερά πήρε μια γενναία απόφαση. Να ξεκινήσει από την αρχή, επιστρέφοντας στην κοινωνία, με την ανοικτή εκλογή ηγέτη από τη βάση και να συνεχίσει με ιδρυτικό συνέδριο για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Η ελπίδα άνθησε αι η πίστη πως αυτό το άνοιγμα στη κοινωνία θα ανανέωνε το πολιτικό σύστημα της χώρας, κινητοποίησε δυνάμεις. Ενώ είναι λοιπόν η στιγμή η Κεντροαριστερά να πάρει ξανά το νήμα της ιστορίας παρουσιάζοντας θέσεις για την ανάπτυξη, την εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια, την προοπτική της Ε.Ε. την παραγωγή -αναδιανομή του πλούτου, και την ολοκλήρωση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προέκυψε το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Αν θέλει η Κεντροαριστερά να είναι η παράταξη της Δημοκρατίας, του ορθολογισμού, της κανονικότητας, πρέπει να παραδεχθεί πως πίσω από το δήθεν τεχνικό ζήτημα κρύβεται ένα βαθιά πολιτικό θέμα. Η μάχη των μηχανισμών με την κοινωνία. Πάνω σε αυτό το ζήτημα κατασκευάζεται και δημιουργείται μια σειρά από επιχειρήματα. Αρκεί η λογική των ισοδυνάμων σε σχέση με την εκλογή στην κάλπη, με ηλεκτρονική ψηφοφορία με ταυτοποίηση και την ηλεκτρονική ψηφοφορία με προεγγραφή. Με απλά λόγια, οτιδήποτε χρησιμοποιείται σαν επιχείρημα απέναντι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία με προεγγραφή έχει ένα αντίστοιχο και ισοδύναμο στην ψήφο με κάλπη ή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία με ταυτοπροσωπία με φυσική παρουσία.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία με προεγγραφή είναι πιο ασφαλής από την ψηφοφορία σε εσωκομματικές διαδικασίες με κάλπη. Εάν οποιοσδήποτε θέλει να παραχωρήσει την ταυτότητά του, την πιστωτική του κάρτα και το κινητό του για να ψηφίσει κάποιος άλλος ηλεκτρονικά αντί γι’ αυτόν θα βρει ανάλογο και ισοδύναμο για να το κάνει και στην κάλπη. Οι κοινής αποδοχής εφορευτικές επιτροπές σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο που ελέγχουν και με τεχνικά μέσα τον κατάλογο των ψηφοφόρων είναι η μόνη εγγύηση για την αξιοπιστία των εσωκομματικών εκλογών.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία με ταυτοπροσωπία και φυσική παρουσία, την οποία προβάλλουν ως ασφαλή μέθοδο, δεν παρέχει καμία επιπλέον δικλίδα σε σύγκριση με την ηλεκτρονική ψηφοφορία με προεγγραφή. Το μόνο που κάνει είναι να βάλει εμπόδια στη μαζική συμμετοχή. Ας μου επιτραπεί, επομένως, να κάνω μια απλή πρόταση. Οσοι από τους υποψηφίους επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα πιστεύουν στις ανοιχτές διαδικασίες και στην ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας, να επιμείνουν μέχρι τέλους στην ηλεκτρονική ψηφοφορία με προεγγραφή. Γιατί η Κεντροαριστερά μαζί με την πολιτική πρέπει να παράγει επίσης και καινοτομία.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία με προεγγραφή είναι σημαντική οργανωσιακή καινοτομία με βαθύ πολιτικό περιεχόμενο. Ας σταματήσει, λοιπόν, η συζήτηση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και ας ξεκινήσει ο γόνιμος πολιτικός διάλογος για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Η κοινωνία το χρειάζεται, οι καιροί το απαιτούν. Τους ενεργούς πολίτες που κινητοποιούνται για τη συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα τούς ενδιαφέρει η προγραμματική ενότητα στην ηγετική ομάδα και στη βάση και όχι οι αψιμαχίες για τις διαδικασίες. Είναι στο χέρι της Κεντροαριστεράς αν η εκλογή αρχηγού θα έχει δάκρυα ή χαμόγελα. Ελπίζω για το καλό της χώρας να έχει μόνο χαμόγελα.

* Ο κ. Χρήστος Ι. Μπούρας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή