«Σιγά μη φοβηθούμε»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​«Με χτυπούσαν 4-5 άτομα στο πρόσωπο και στα πόδια με σιδερένιο λοστό και καδρόνια. Ακουσα κάποιον να λεει “πάμε” όταν θεώρησαν ότι ήμουν πια νεκρός», Αμουζίντ Εμπάρακ, Αιγύπτιος αλιεργάτης, έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από μέλη της Χρυσής Αυγής τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012. Δίκη Χ.Α., 9/9/2016, ημέρα 83η.

«Με χτύπησαν στο κεφάλι με ένα ρόπαλο που είχε μεταλλικές απολήξεις. Εχασα τις αισθήσεις μου. Οι σύντροφοί μου έπεσαν πάνω μου για να με προφυλάξουν. Οταν συνήλθα άκουσα κάποιον να φωνάζει “τέλος χρόνου”». Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του συνδικάτου μετάλλου Αττικής, δέχθηκε επίθεση από χρυσαυγίτες στο Πέραμα στις 12 Σεπτεμβρίου 2013. Δίκη Χ.Α., 31/10/16, ημέρα 98η.

«Ο Ρουπακιάς πλησίασε τον Παύλο και τον πήρε αγκαλιά. Χωρίς να ανταλλάξει καμία κουβέντα τον αγκάλιασε. Είδα δύο κινήσεις του χεριού του», Δήμητρα Ζώρζου, αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δίκη Χ.Α., 26/11/2015, ημέρα 33η.

Χθες, ημέρα όπου συμπληρώνονταν ακριβώς τέσσερα χρόνια από το έγκλημα στο Κερατσίνι, το οποίο έγινε η θρυαλλίδα για την άσκηση διώξεων εις βάρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και άλλων μελών της οργάνωσης, η δίκη της Χ.Α διένυε την 181η ημέρα της. Εχουν πια καταθέσει οι περισσότεροι από τους 131 μάρτυρες κατηγορίας, πολλοί με αυταπάρνηση καθώς είναι συνήθης η εκτόξευση απειλών από τους χρυσαυγίτες στο ακροατήριο, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής GoldenDawnWatch, που από την «ημέρα 1», μεταδίδει όλα όσα συμβαίνουν στο δικαστήριο (η δεύτερη «σταθερά» στις θέσεις του κοινού μετά τη Μάγδα Φύσσα). Ως γνωστόν, άλλωστε, εξαιτίας της αργής ακροαματικής διαδικασίας, που οφείλεται εκτός από τον μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων (65) και μαρτύρων στο γεγονός ότι η πολιτεία δεν εξασφάλισε αίθουσα για συνεχή εκδίκαση της υπόθεσης, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να συνεδριάζει είτε στο Εφετείο της Αθήνας είτε στις φυλακές Κορυδαλλού, έχουν αποφυλακιστεί όλοι οι κατηγορούμενοι. Ηταν αναμενόμενο ιδίως υπό αυτές τις συνθήκες, η δίκη, που ήδη μετράει δυόμισι χρόνια, να μη βρίσκεται πάντα στην κορυφή της ειδησεογραφίας. Ωστόσο, με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία Φύσσα, το GoldenDawnWatch απευθύνει έκκληση για αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από τα Μέσα και τους πολίτες, υπενθυμίζοντας το διακύβευμα, τις συγκλονιστικές μαρτυρίες, τα στοιχεία που σιγά σιγά συσσωρεύονται. Η τελική ευθεία μπορεί να αργεί ακόμη, αλλά είναι κρίσιμη κάθε στροφή αυτού του μαραθωνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή