Ενας ώριμος Μητσοτάκης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας πιο ήρεμος και ώριμος Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίσθηκε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Πιο ανθρώπινος, πιο προσιτός. Ο λόγος του μειλίχιος και περιεκτικός. Οι εκφράσεις του προσώπου πιο ήπιες. Ηταν στιγμές που εξέπεμπε τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση του πατέρα του.

Αυτός είναι ο δρόμος για την αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Οχι η κουραστική και αδιέξοξη «απαίτηση» για εκλογές, η σκληρή ρητορική και η μετωπική σύγκρουση για το παρελθόν. Δεν είναι αυτό το ύφος του. Δεν είναι ο εαυτός του. Του πάει περισσότερο η νηφάλια αντιπαράθεση για το μέλλον. Αλλωστε, εκεί είναι η ουσία, και εκεί βρίσκεται πλέον η χώρα. Στη συζήτηση για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της αξιοπιστίας.

Υστερα από σειρά μνημονίων που έχουν υπογράψει και εφαρμόσει πολλές κυβερνήσεις όλου του πολιτικού φάσματος, το ζητούμενο πλέον είναι η «επόμενη μέρα». Πρέπει να προηγηθεί η αυτοκριτική, έστω και διακριτική ώστε να μην ενοχληθούν υπερβολικά οι «δικοί μας ψηφοφόροι». Αλλά είναι απαραίτητη. Και μετά η συζήτηση να πάει στο επόμενο βήμα. Τώρα πλέον έχει μεγαλύτερη σημασία το πώς θα κτίσουμε το αύριο, και λιγότερο το ποιος ευθύνεται για το χθες. Η χώρα δεν χρειάζεται άλλες κραυγές για τα λάθη του παρελθόντος. Και αυτά θα αναδειχθούν, και ορθά. Και οι ευθύνες θα επιμεριστούν. Γιατί υπάρχουν πολλές και βαρύνουν όλους. Τις πλήρωσαν κάποια κόμματα, θα τις πληρώσουν και κάποια άλλα.

Ο κάθε πολιτικός αρχηγός καλείται να παρουσιάσει το όραμά του, και στη συνέχεια να πείσει ότι διαθέτει ένα καλύτερο πρόγραμμα, το οποίο είναι ρεαλιστικό, μπορεί να υλοποιηθεί και να αποφέρει τα προσδοκώμενα οφέλη. Μετά την πολιτική ενηλικίωση του Αλέξη Τσίπρα, η χώρα δικαιούται ένα σοβαρό διάλογο για το τι είδους μέλλον θέλουμε και πώς θα φθάσουμε σε αυτό. Να συζητήσουμε για το δημόσιο και το ιδιωτικό, για τη φορολογία και τη γραφειοκρατία, για την καινοτομία, την αξιοκρατία, την ανάπτυξη.

Υστερα από επτά χρόνια κρίσης, η χώρα δεν χρειάζεται άλλα διχαστικά διλήμματα. Καλείται να διορθώσει τις παθογένειες του χθες και να κάνει το άλμα προς το αύριο.

Το πεδίο μπορεί να αποδειχθεί προνομιακό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν, πλαισιωμένος από ικανά και άφθαρτα πρόσωπα, οικοδομήσει με πειστικό και νηφάλιο λόγο στο αφήγημα που πρόβαλε στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή