Μάταιη προσπάθεια ανασύνταξης

Μάταιη προσπάθεια ανασύνταξης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Η ομιλία του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εντάσσεται στην προσπάθεια αντίδρασης και ανάληψης ξανά της πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση ύστερα από μία τραυματική γι’ αυτήν εβδομάδα, που είχε ως κατάληξη την αντικειμενικά καλή παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, τόσο με την ομιλία του το Σάββατο, όσο και με τις τοποθετήσεις του στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Περί αυτού πρόκειται κυρίως, γιατί δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά ονομαστικά στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς για να ανταποδώσει τα ίσα, αφού ο τελευταίος δεν είχε επίσης αναφερθεί ονομαστικά στον Αλ. Τσίπρα, στη δική του ομιλία στη ΔΕΘ.

Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ανήσυχος μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα, όταν ακριβώς είχε πειστεί ότι έλεγχε απολύτως την κατάσταση με την επίσκεψη Μακρόν, το νέο του αφήγημα περί επενδύσεων και του ανάλογου κλίματος, καθώς και με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ. Ετσι δεν πρόλαβε να αναπαυθεί, έστω και πρόσκαιρα, στις δάφνες που δημιούργησε μόνος του και ακολούθησαν απανωτά πλήγματα. Η ανακοίνωση της «Ελληνικός Χρυσός» που έβγαλε στη φόρα τα γνωστά συριζαϊκά σύνδρομα, η αμφισβήτηση από τον υπουργό Οικονομικών της αισιόδοξης προοπτικής για την οικονομία, η αυστηρή απάντηση της Fraport στις επιθέσεις του Χρ. Σπίρτζη και, βεβαίως, η γελοία εικόνα των αρμοδίων υπουργών και του μηχανισμού στον οποίον προΐστανται, με αφορμή τη μεγάλη καταστροφή στον Σαρωνικό.

Με λίγα λόγια, μέσα σε ελάχιστες μέρες χάθηκε ό,τι προσπαθούσε να κτίσει με μεγάλο κόπο και μάλλον ελάχιστη επιτυχία ο Αλ. Τσίπρας τους τελευταίους μήνες. Οτι δηλαδή ο ίδιος μεταμορφώθηκε και θέλει τώρα επενδύσεις, ότι δημιουργεί ένα φιλόξενο κλίμα γι’ αυτές, ότι ο παλιός ιδεοληπτικός ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια και τη θέση του παίρνει ένα κόμμα ούλτρα ευρωπαϊκό και με συστημική λογική, ότι η κυβέρνηση δουλεύει ρολόι στο πλαίσιο της γραμμής και των εντολών που λαμβάνει από τον πρωθυπουργό. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει, όπως αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα σε διάφορους τομείς.

Οπως δείχνει το περιεχόμενο της ομιλίας στους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός επιχειρεί τώρα να ανασυντάξει την ομάδα. Να τους επισημάνει ότι η ρύπανση του Σαρωνικού είναι σοβαρή υπόθεση και απαιτεί αντιμετώπιση, όχι ανόητες δηλώσεις, ότι η διοίκηση θέλει τομές για να συνέλθει, ότι πρέπει να καταλάβουν ότι η χώρα αλλάζει «κατεύθυνση και προσανατολισμό», ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα χωρίς «μα» και «μου», ώστε να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέσα στον Νοέμβριο και να βελτιωθεί η εικόνα της καθημερινότητας. Βεβαίως, φρόντισε παράλληλα να πλαισιώσει την ομιλία με «ενέσεις» αισιοδοξίας και επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης και των μίντια. Ομως με τους ίδιους παίκτες η ομάδα δεν πρόκειται να πάρει τα πάνω της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή