Από τη Βιάννο έως το Κερατσίνι

Από τη Βιάννο έως το Κερατσίνι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, 18 Σεπτεμβρίου 2013. Δυόμισι χρόνια η δίκη της Χρυσής Αυγής, που έχει στιγματιστεί από τις χυδαίες επιθέσεις, μέσα στη δικαστική αίθουσα, των κατηγορουμένων και οπαδών τους εναντίον της κ. Μάγδας Φύσσα και των μαρτύρων κατηγορίας. 401 οι νεκροί του ολοκαυτώματος της Βιάννου, που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς στις 14-16 Σεπτεμβρίου του 1943, και η μνήμη των οποίων τιμήθηκε προχθές παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο 7% το ποσοστό του νεοναζιστικού μορφώματος ακόμα και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Δεν συνδέονται οι αριθμοί αυτοί; Προφανώς. Πνευματικά, συναισθηματικά, ηθικά, η σύνδεσή τους δεν είναι απλώς αδύνατη: είναι αδιανόητη. Πώς να συνδέσεις τους χιλιάδες νεκρούς της Κατοχής με τους χιλιάδες Ελληνες των επόμενων γενεών, οι οποίοι με τη στάση τους, τις «ιδέες» τους, τις στολές που αρέσκονται να φορούν, τους θούριους που τρελαίνονται να ξεφωνίζουν και εντέλει την ψήφο τους, κατ’ ουσίαν δικαιώνουν ή απαλλάσσουν τους Γερμανούς ναζιστές και τους Ιταλούς φασίστες, ενώ ταυτόχρονα υβρίζουν τα θύματα των σφαγών; Και μάλιστα όχι μία φορά, οπότε θα μπορούσε να ισχύει μερικώς το τρύπιο άλλοθι που συμπυκνώνεται στο υποκριτικό «δεν ξέραμε, ήμασταν και θυμωμένοι…».

Η σύνδεση της Χρυσής Αυγής, πάντως, με τον ναζισμό κάθε άλλο παρά αυθαίρετη είναι. Την πιστοποιούν οι καταθέσεις πρώην μελών της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς, ξεκαθάρισαν σε τι ορκίζονταν οι χρυσαυγίτες, πώς αφιονίζονταν, πώς εκπαιδεύονταν να δρουν σαν παραστρατιωτική οργάνωση, σαν τάγματα ασφαλείας, με βασική τους «δουλειά» τους μετανάστες και «διασκέδαση» τους «εθνοπροδότες» όλων των μορφών. Και την αποδεικνύουν αδιάσειστα ντοκουμέντα κάθε είδους, έγγραφα, μαγνητοταινίες και βίντεο, που θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο αμέσως μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων. «Ναι, φασίστες είμαστε» ακούγεται να καυχιέται ο βιντεοσκοπημένος φυρερίσκος, που τσιτάρει και Γκέμπελς (έως εκεί οι «γνώσεις» του), αλλά δεν τον κατονομάζει, «για να δουλέψει η φαντασία» των ακολούθων του.

«Ναι, είμαστε φασίστες, ναι, είμαστε ναζί, ναι, είμαστε ό,τι θέλετε, αλλά δεν είμαστε κλέφτες», υπερθεματίζει ένας πρώην βουλευτής της Χ.Α. Μόνο που οι ιδεολογικοί πατεράδες τους, οι Γερμανοί ναζί, δεν ήταν απλώς κλέφτες. Ηταν βάρβαροι ληστές. Και αυτό απέρρεε από την ίδια την ιδεολογία τους. Και εξακολουθεί να απορρέει: ο ναζισμός, παλαιός και νέος, είναι φονικό και ληστρικό ιδεολογικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή