Νέος τυφώνας κατηγορίας 5 κατευθύνεται στο Πουέρτο Ρίκο

Νέος τυφώνας κατηγορίας 5 κατευθύνεται στο Πουέρτο Ρίκο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η στέγη μου έφυγε. Βρίσκομαι εντελώς στο έλεος του τυφώνα. Το σπίτι πλημμυρίζει». Το δραματικό μήνυμα από τον Ρούζβελτ Σκέριτ, πρωθυπουργό του μικρού νησιού Δομίνικα στην Καραϊβική, την ώρα που στο νησί έπνεαν άνεμοι 250 χιλιομέτρων την ώρα, ενημέρωνε τον κόσμο για την καταστροφική μανία του πρώτου τυφώνα κατηγορίας 5 στην ιστορία του νησιού. Ο τυφώνας «Μαρία» σχηματίσθηκε στα νερά του Ατλαντικού, ενισχύθηκε δραματικά σε διάστημα μόλις 24 ωρών και, αφού κατέστρεψε «ό,τι μπορούσε να καταστρέψει» στη Δομίνικα, συνέχισε την πορεία του προς τις Παρθένες Νήσους και το Πουέρτο Ρίκο.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο αγνοούνται στη γαλλική νήσο Γουαδελούπη, ενώ αδύνατη είναι η εκτίμηση της κατάστασης στη Δομίνικα, αφού ο τυφώνας έχει προκαλέσει διακοπή ρεύματος, τηλεφώνου και Ιντερνετ στο νησί. Ακόμη και ο λογαριασμός του πρωθυπουργού σταμάτησε να λειτουργεί, αφού πρώτα ο Σκέριτ ανακοίνωσε ότι χρειάζεται «βοήθεια κάθε είδους». Σε αντίθεση με πολλά άλλα νησιά της Καραϊβικής, η Δομίνικα, νησί 70.000 κατοίκων, είναι ορεινή, με τον φόβο των κατολισθήσεων να προστίθεται στον κίνδυνο των πλημμυρών και των θανατηφόρων ανέμων.

Νωρίτερα, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του από πτώση κλαδιού και δύο χάθηκαν στη θάλασσα ύστερα από βύθιση βάρκας στο γαλλικό νησί Γουαδελούπη, που βρέθηκε στις παρυφές της νέας τρομακτικής θύελλας.

«Βλέπουμε το κλίμα να αλλάζει μπροστά στα μάτια μας. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τα σημάδια και να παραμένουμε αδρανείς», δήλωσε το αμερικανικό παράρτημα της οργάνωσης «Φίλοι της Γης». Μία από τις βασικές συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας της θάλασσας είναι η ενίσχυση των τυφώνων. Δύο νησιά υπό αμερικανική κυριαρχία, οι αμερικανικές Παρθένες Νήσοι και το πολυάνθρωπο Πουέρτο Ρίκο, βρίσκονται στη διαδρομή που προβλέπεται να ακολουθήσει ο τυφώνας «Μαρία». Το Πουέρτο Ρίκο υπέστη εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης και ζημιές 1 δισ. δολαρίων από τον τυφώνα «Ιρμα», παρότι δεν είχε βρεθεί στο επίκεντρο της θύελλας. Αυτήν τη φορά, ο φόβος είναι ότι το νησί δεν θα σταθεί τόσο τυχερό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή