Σε Fed και ΕΚΤ στρέφεται το ενδιαφέρον των αγορών

Σε Fed και ΕΚΤ στρέφεται το ενδιαφέρον των αγορών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oριακή άνοδο (0,04%) σημείωσε χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής στην Ευρώπη, καθώς σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Παράλληλα, το ευρώ και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη υποχώρησαν λόγω πληροφοριών που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να κρατά ανοικτή την επιλογή για εκ νέου παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο 2018. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν χθες περίπου κατά 2,5 μονάδες βάσης έως το 0,43%. Το ευρώ διολίσθησε στο 1,1961 δολάριο. Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones αναρριχήθηκε στις 22.366 μονάδες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντανακλώντας νέο ρεκόρ 40ή φορά από τις αρχές του έτους με σταθερή άνοδο επί όγδοη διαδοχική ημέρα. Παρομοίως, ο δείκτης S&P 500 παρουσίασε ενδοσυνεδριακό ρεκόρ αφού έκλεισε τη Δευτέρα σε νέο ιστορικό υψηλό 37η φορά κατά τη διάρκεια του 2017. Ο δείκτης Nasdaq επίσης ακολουθούσε χθες ανοδική πορεία με κέρδη 0,2% λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, καταγράφοντας κέρδη 20% από τις αρχές του έτους. Εκτιμήσεις θέλουν τη Fed να διατηρεί αυτή τη φορά αμετάβλητα τα επιτόκια, αν και αναμένεται να ανακοινωθεί η σταδιακή μείωση των ισολογισμών της από τα υφιστάμενα 4,5 τρισ. δολάρια.

Λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο της τάξεως του 0,14% με 0,19%, αντίστοιχα. Νωρίτερα, ο γερμανικός δείκτης Dax είχε ενισχυθεί κατά 0,02%, ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,16% και ο βρετανικός FTSE-100 κατά 0,3%.

Κρίσιμη είναι, επίσης, η σημερινή ημέρα για τις αγορές πετρελαίου. διότι πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να έχουν συσσωρευτεί λόγω της αναστολής λειτουργίας των διυλιστηρίων του Τέξας από τον καταστροφικό τυφώνα Χάρβεϊ στα τέλη Αυγούστου. Στις ΗΠΑ, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε στα 49,55 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,72% και η τιμή του Μπρεντ στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στα 55,08 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 0,72%. Η δραστηριότητα των διυλιστηρίων στην πολιτεία του Τέξας, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της παραγωγής καυσίμων των ΗΠΑ, υποχώρησε κατά 60,7% την εβδομάδα που έληξε 8 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή