Χωρίς ρεύμα το Πουέρτο Ρίκο λόγω του τυφώνα «Μαρία», εννέα νεκροί στη Δομινίκα

Χωρίς ρεύμα το Πουέρτο Ρίκο λόγω του τυφώνα «Μαρία», εννέα νεκροί στη Δομινίκα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xωρίς ηλεκτρικό ρεύμα άφησε τους 3,5 εκατομμύρια κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο στο πέρασμά του ο τυφώνας «Μαρία» σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.

Ο Abner Gómez, υπεύθυνος του οργανισμού διαχείρισης καταστροφών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο τυφώνας έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά του». Δεν υπάρχει ούτε ένας που να εξακολουθεί να έχει ρεύμα, πληροφορία, που όπως είπε, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική, ενώ παρακίνησε τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Χωρίς ρεύμα το Πουέρτο Ρίκο λόγω του τυφώνα «Μαρία», εννέα νεκροί στη Δομινίκα-1

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο είχε ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώσει ότι το νησί βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αφότου η καταιγίδα οδήγησε σε μεγάλες πλημμύρες και δυνατούς ανέμους. Συνέχισε, επίσης, λέγοντας ότι μια μεγαλύτερη καταστροφή είναι αναπόφευκτη παρά την ύπαρξη 500 καταφυγίων, που προσπαθούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους.

Χωρίς ρεύμα το Πουέρτο Ρίκο λόγω του τυφώνα «Μαρία», εννέα νεκροί στη Δομινίκα-2

Το πρωί της Τετάρτης ο τυφώνας «Μαρία» προσέγγισε την περιοχή Γιαμπούκοα του Πουέρτο Ρίκο, 55 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σαν Χουάν υποβαθμισμένος στο επίπεδό 4 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αλλά διατηρώντας ωστόσο την επικινδυνότητά του. Η ταχύτητα των ανέμων αγγίζει τα 250 χιλιόμετρα την ώρα και σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων κατευθύνεται βορειοδυτικά.

Εννέα νεκροί στη Δομινίκα

Τουλάχιστον 9 είναι οι νεκροί στη Δομινίκα από τον τυφώνα «Μαρία» που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τα νησιά της Καραϊβικής.

Πρόκειται για τον δεύτερο τυφώνα που έφτασε στην κατηγορία 5 και που πλήττει την Καραϊβική μέσα στον Σεπτέμβριο. Ο τυφώνας στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου στη Γουαδελούπη, έπληξε το Σεντ Κρουά στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές στη μικροσκοπική Δομίνικα. Η περιοχή επλήγη πριν από λίγες ημέρες από τον τυφώνα Ίρμα, μια από τις πιο σφοδρές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό.

Χωρίς ρεύμα το Πουέρτο Ρίκο λόγω του τυφώνα «Μαρία», εννέα νεκροί στη Δομινίκα-3

Ο Ιρμα προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά μικρά νησιά, ανάμεσά τους στη Μπαρμπούντα, στα νησιά του Αγίου Θωμά και του Αγίου Ιωάννη των Παρθένων Νήσων. Προκάλεσε επίσης τεράστιες καταστροφές στην Κούβα και στη Φλόριντα.

Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ανήλθε σε τουλάχιστον 84 νεκρούς. Ο τυφώνας Μαρία θα περάσει ακόμη βόρεια από τις βορειοανατολικές ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη, σύμφωνα με το NHC. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση του εάν ο τυφώνας Μαρία θα πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ καθώς θα κινείται προς βορρά.

Χωρίς ρεύμα το Πουέρτο Ρίκο λόγω του τυφώνα «Μαρία», εννέα νεκροί στη Δομινίκα-4

Με πληροφορίες από REUTERS, BBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή