Συγκρούσεις Κούρδων – Τουρκμενίων

Συγκρούσεις Κούρδων – Τουρκμενίων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου στο ιρακινό Κουρδιστάν με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, η ατμόσφαιρα στο Κιρκούκ ηλεκτρίστηκε επικίνδυνα με τις πρώτες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τουρκμενίων.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν τη νύχτα της Δευτέρας, όταν αυτοκινητοπομπή Κούρδων που διαδήλωναν υπέρ του δημοψηφίσματος πέρασε μπροστά από τα γραφεία τουρκμενικού κόμματος, στο κέντρο της πόλης. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών στη διάρκεια των οποίων ένας Κούρδος σκοτώθηκε, ενώ δύο ομοεθνείς του και ένας Τουρκμένιος τραυματίστηκαν.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, οι τοπικές αρχές ανέπτυξαν πολυεθνική αστυνομική δύναμη και δημιούργησαν σημεία ελέγχου σε διάφορες περιοχές της πόλης, επιβάλλοντας ταυτόχρονα απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η απόφαση των Κούρδων να περιλάβουν το πλούσιο σε πετρέλαια Κιρκούκ –μια πόλη με μεικτό πληθυσμό Κούρδων, Αράβων και Τουρκμενίων– στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου ήταν κόκκινο πανί για την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, αλλά και για την Τουρκία, που εμφανίζεται ως προστάτιδα δύναμη των Τουρκμενίων του Ιράκ και της Συρίας.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η επίδειξη δύναμης της Αγκυρας με τα στρατιωτικά γυμνάσια που ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα, σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν. Με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Al Monitor, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την υπό τον Μασούντ Μπαρζανί κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν να αναβάλει το δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, μαζί με άλλες χώρες, θα μπορούσε να δράσει ως εγγυήτρια δύναμη για τον σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των Κούρδων. Στην ίδια συνέντευξη, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε, εμμέσως, για πρώτη φορά ότι δύο Τούρκοι πράκτορες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών έχουν συλληφθεί από το ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή