Μπόρις Τζόνσον: Δεν πρόκειται να παραιτηθώ

Μπόρις Τζόνσον: Δεν πρόκειται να παραιτηθώ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το ενδεχόμενο να παραιτηθεί απέκλεισε χθες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ο κ. Τζόνσον είχε απειλήσει με παραίτηση, εφόσον η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του υπουργού της ενόψει του Brexit.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Μπόρις Τζόνσον είπε: «Οχι, δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Θα προσφέρουμε ένα καταπληκτικό Brexit. Συνεργαζόμαστε στενά και το κύριο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Βρετανία θα εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρει η έξοδος από την Ε.Ε.».

Την Παρασκευή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να εκφωνήσει σημαντική ομιλία για το Brexit στη Φλωρεντία, σε μία προσπάθεια να θέσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις σε κίνηση και να ανακτήσει τον έλεγχο του κόμματός της.

Η κ. Μέι έχει παραμείνει σιωπηλή για το Brexit μετά την ήττα του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, οι οποίες στέρησαν από τους Συντηρητικούς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αρκούμενη να προσφέρει τη στήριξή της σε «βαθιά και ιδιαίτερη σχέση με την Ε.Ε.».

Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον, όμως, να παρουσιάσει το δικό του όραμα για το Brexit, αμφισβητώντας την πιο προσεκτική στάση της κ. Μέι, συνέβαλε στην αποκάλυψη των ρηγμάτων που έχουν εμφανισθεί στους Συντηρητικούς.

Η σιγή της πρωθυπουργού, όμως, επέτρεψε στο Εργατικό Κόμμα να εκθέσει με σαφήνεια και πειστικό τρόπο τις θέσεις του, ζητώντας τη διατήρηση της Βρετανίας στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά για μεταβατική περίοδο αρκετών ετών.

Την ίδια ώρα, οι φιλοευρωπαϊστές Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζητούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την έξοδο ή μη της χώρας από την Ενωση, ενώ το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να διατηρήσει τη Σκωτία εντός της Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή