Κανονικά το δημοψήφισμα Καταλανών

Κανονικά το δημοψήφισμα Καταλανών

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Περισσότερες από 100.000 προεκλογικές αφίσες, υπέρ της διεξαγωγής του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, κατέσχεσε τη Δευτέρα η ισπανική αστυνομία.

Την ίδια ώρα, οι εισαγγελικές αρχές κάλεσαν σε απολογία δημάρχους, οι οποίοι συμφώνησαν να βοηθήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Τρεις δήμαρχοι κοινοτήτων της Καταλωνίας επρόκειτο να προσέλθουν χθες στα γραφεία της τοπικής εισαγγελίας για να καταθέσουν.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, τουλάχιστον 37 δήμαρχοι είχαν λάβει κλήση από τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες έχουν απειλήσει ότι θα συλλάβουν τους περίπου 700 δημάρχους, οι οποίοι στηρίζουν τη διεξαγωγή του κηρυχθέντος αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος στη 1η Οκτωβρίου. Την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανέλαβε την καταβολή μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζομένους επιχειρήσεων κοινής ωφελείας στην Καταλωνία, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι η τοπική κυβέρνηση δεν θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για το δημοψήφισμα.

Ενσταση κατά της πρωτοβουλίας αυτής της Μαδρίτης κατέθεσε η Καταλωνία τη Δευτέρα στο ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας. Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Γιουνκέρας, κατηγόρησε τη Μαδρίτη για ύπουλη προσπάθεια στέρησης της αυτονομίας της περιοχής, με τη δέσμευση των μισθών δημοσίων υπαλλήλων με στόχο την καταβολή τους από την κεντρική κυβέρνηση.

Δημοσκοπήσεις

«Οι πολίτες θα προσέλθουν κανονικά στις κάλπες και θα ψηφίσουν», είπε ο κ. Γιουνκέρας μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου ενώπιον ανταποκριτών διεθνών μέσων ενημέρωσης στη Βαρκελώνη. Δημοσκοπήσεις του Ιουλίου εμφάνιζαν τους Καταλανούς να ψηφίζουν 49,4% κατά της ανεξαρτησίας και 41,1% υπέρ της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή