Αλλαγή ατζέντας από Τσίπρα

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αφήσει πίσω του τη δυσμενή για την κυβέρνηση πραγματικότητα της μόλυνσης των ακτών της Αττικής από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και να πιάσει το νήμα της ανάπτυξης επιχειρεί άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος, έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα, επιστρέφει στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια και, ειδικότερα, στην Κρήτη. Και ενώ η επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο δεν αναμένεται ανέφελη, καθώς οι αγροτικοί σύλλογοι προγραμματίζουν για σήμερα το απόγευμα παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο, όπου είναι προγραμματισμένο να μιλήσει ο πρωθυπουργός, στην Αθήνα δεν λέει να κλείσει η «κακοφωνία» γύρω από το ζήτημα της ρύπανσης του Σαρωνικού και των ακτών της Αττικής, ενώ επανέρχεται και η συζήτηση περί πιθανών αστοχιών από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο κ. Π. Κουρουμπλής θα ενημερώσει σήμερα το πρωί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση και θα απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Ο κ. Τσίπρας θέλησε στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να δώσει την εικόνα ότι, πλέον, η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Μάλιστα, προσπάθησε να επιρρίψει στα μέσα ενημέρωσης ευθύνες για τις διαστάσεις που δόθηκαν στο θέμα. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς υποβοηθητικό της προσπάθειας αυτής το κλίμα που βγαίνει από δημόσιες τοποθετήσεις. Ετσι, λίγες μόνο ημέρες μετά την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, ότι οι πολίτες μπορούν να κολυμπήσουν στις παραλίες της Αττικής, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος, έσπευσε από το βήμα της Βουλής να διαβεβαιώσει ότι ο ίδιος κολύμπησε στην περιοχή της Βούλας και δεν είδε καμία κηλίδα στη θάλασσα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκης, από την πλευρά του, άφησε αιχμές για την αντίδραση του υπ. Ναυτιλίας στην αρχή εκδήλωσης της κρίσης με το ναυάγιο. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση (ΣΚΑΪ) για τυχόν λάθη στους χειρισμούς, ανέφερε ότι «θα περίμενα να υπάρχει πιο ουσιαστική ροή πληροφοριών ώστε να έχουμε πληρέστερη εικόνα τις πρώτες μέρες». Επιπλέον, προσέθεσε ότι κάποιες πληροφορίες που δόθηκαν από την Πανελλήνια Ενωση Ναυτικών του Εμπορικού Ναυτικού «θα μπορούσαν να είχαν δοθεί από το υπουργείο» και εξέφρασε την άποψη ότι από το πρώτο 24ωρο έπρεπε να στηθεί ένα κέντρο Τύπου που θα έδινε αξιόπιστη ενημέρωση.

Το Καστέλλι

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού για το αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης έχουν συμπεριληφθεί ο βόρειος οδικός άξονας και το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, όσον αφορά τα κατασκευαστικά, η διασύνδεση με τη Δυτ. Πελοπόννησο και οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ενεργειακό πεδίο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στον τουρισμό και στη διευκόλυνση του αγροτικού τομέα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, δεδομένης της υψηλής εκλογικής επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρωθυπουργική παρουσία εκεί. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί στη Μεγαλόνησο και δεύτερη φορά, την Παρασκευή, για το συνέδριο με τη συμμετοχή του επιτρόπου Ενέργειας και των υπουργών Ενέργειας των χωρών – μελών της Ε.Ε., που θα γίνει στα Χανιά.

Ερώτηση με αιχμές κατά του ΣτΕ

Με αιχμές κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας συνοδεύουν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, με αφορμή την καθυστέρηση οριστικής απόφασης του ΣτΕ ως προς προσφυγή δικαστικών ενώσεων, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας και κίνδυνος διαρροής προσωπικών δεδομένων στη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής «πόθεν έσχες».

«Η καθυστέρηση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την έκδοση σχετικής απόφασης, καθυστέρηση που επέδειξε και επί άλλων μεγάλων και ευρύτερου ενδιαφέροντος υποθέσεων, πιστεύετε ότι συμβαδίζει με την εκφρασμένη απαίτηση του ελληνικού λαού για διαφάνεια και έλεγχο όλων των υπόχρεων;», αναφέρουν στην προς τους δύο υπουργούς ερώτησή τους οι 29 κυβερνητικοί βουλευτές και συνεχίζουν: «Τελικά μήπως κάποιοι επιχειρούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του Ελληνα πολίτη στην εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική διαφάνειας και εξυγίανσης όλων των θεσμών και των λειτουργών της χώρας;». Για να καταλήξουν: «Οι καθυστερήσεις αυτές εκθέτουν ανεπανόρθωτα την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία θέλουμε να είναι και πρέπει να είναι ανεξάρτητη και με διακριτό ρόλο, αλλά κρίνεται και αυτή από όλους τους Ελληνες πολίτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή