Στάση αναμονής από την επιτροπή του Ν. Αλιβιζάτου

Στάση αναμονής από την επιτροπή του Ν. Αλιβιζάτου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνδυνος ακόμη και αναβολής των εκλογών της ηγεσίας του νέου φορέα διαφαίνεται από χθες, καθώς η Vodafone διεμήνυσε προφορικά στην επιτροπή Αλιβιζάτου ότι ο χρόνος μέχρι την 5η Νοεμβρίου που έχει ορισθεί ο πρώτος γύρος ίσως δεν αποδειχθεί αρκετός για να είναι έτοιμη η εταιρεία. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η Vodafone δεν φέρεται διατεθειμένη να αναλάβει την ευθύνη της εξ αποστάσεως ψήφου. Οχι τόσο για τεχνικούς λόγους, αλλά γιατί τα στελέχη της έχουν αντιληφθεί ότι το εν λόγω ζήτημα έχει μετεξελιχθεί σε πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας και ως εκ τούτου δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια τέτοια διαμάχη. Ολα τούτα, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη λάβει τον χαρακτήρα μιας επίσημης απάντησης της εταιρείας. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε κοινοποιήθηκε στα μέλη της επιτροπής Αλιβιζάτου ότι η σημερινή συνεδρίασή της αναβάλλεται, με τον γνωστό συνταγματολόγο να διερευνά και άλλες λύσεις πέραν της Vodafone. Οπως π.χ. την εκ νέου εμπλοκή της Wind, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε απαντήσει αρνητικά για την εξ αποστάσεως ψήφο, χωρίς όμως να είναι ευκρινές αν θα επιθυμούσε να αναλάβει την online διασύνδεση των σημείων που θα στηθούν κάλπες, κάτι που είναι βέβαια και το βασικό ζητούμενο της εκλογικής διαδικασίας για να αποτραπεί τυχόν νοθεία μέσω κακόβουλης διπλοψηφίας.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει τη σύγχυση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες. Πόσο μάλλον όταν οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Ραγκούσης και Γ. Μανιάτης επιμένουν να αναδεικνύουν ως συμφωνημένο όρο στις αρχικές συζητήσεις τους με τον Ν. Αλιβιζάτο την εξ αποστάσεως ψήφο και επαναφέρουν στο τραπέζι την πρόταση η ψηφοφορία να γίνει μέσω του συστήματος «Ζευς» του Πολυτεχνείου. Ενδεχόμενο που υποστηρίζεται και από στελέχη της επιτροπής Αλιβιζάτου, τα οποία και χθες τόνιζαν ότι θα μπορούσαν κάλλιστα 1-2 ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων και το ΕΜΠ να έχει την ευθύνη της εξ αποστάσεως ψήφου. Aπό την πλευρά τους, ωστόσο, συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά διετύπωναν χθες την άποψη ότι «η εξ αποστάσεως ψήφος έχει ήδη ματαιωθεί οριστικά από τις εταιρείες που θα την αναλάμβαναν» και υποστήριζαν ότι κάθε άλλη συζήτηση είναι μια «μάχη επικοινωνιακών εντυπώσεων». Θεωρούσαν δε μακράν πιο σημαντικό θέμα τον κίνδυνο της αναβολής των εκλογών, γεγονός που χαρακτήριζαν εντελώς αναιτιολόγητο, με το επιχείρημα ότι η Vodafone στην περίπτωση της Ν.Δ. είχε κατορθώσει σε μικρότερο χρόνο των 50 ημερών να είναι έτοιμη, δημιουργώντας εξ υπαρχής τότε ένα λογισμικό που έχει πια έτοιμο. Αφηναν έτσι να εννοηθεί ότι είναι εξωπραγματική και η τιμή που φημολογείται ότι θα ζητήσει η εταιρεία (800.000 ευρώ) και τόνιζαν η επιτροπή Αλιβιζάτου μπορεί κάλλιστα να επιτύχει μια πολύ καλύτερη τιμή, δεδομένου ότι η εταιρεία απλώς θα επαναλάβει μια διαδικασία που έχει ξαναδιοργανώσει.

Τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί πια από τον ίδιο τον Ν. Αλιβιζάτο. Οσοι τον γνωρίζουν προεξοφλούσαν χθες ότι, για αυτονόητους λόγους αξιοπιστίας της επιτροπής που του ανατέθηκε να συστήσει, θα καλέσει ο ίδιος όλους τους υποψηφίους σε μια κοινή συνεδρίαση για να αναλάβουν εκείνοι την πολιτική ευθύνη και να συμφωνήσουν για τα πολλά θέματα που παραμένουν ανοικτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή