«Βραχιολάκι» για βαριά κακουργήματα με τροπολογία Κοντονή

«Βραχιολάκι» για βαριά κακουργήματα με τροπολογία Κοντονή

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα αποφυλάκισης με «βραχιολάκι» και περιοριστικούς όρους –όπως εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα– για σειρά κακουργημάτων προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά την επέκταση του «νόμου Παρασκευόπουλου» για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με την τροπολογία, κρατούμενοι που εκτίουν ποινή κάθειρξης για ειδεχθή και με ηθική απαξία αδικήματα και συγκεκριμένα ανθρωποκτονία από πρόθεση, αρπαγή, εμπόριο ανθρώπων, εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας, κατάχρηση σε ασέλγεια, πορνογραφία ανηλίκων, μαστροπεία, σωματεμπορία και ληστεία, «εφόσον έχουν εκτίσει τα τμήματα των ποινών που ορίζει η τροπολογία (σ.σ. δεν έχουν υπάρξει αλλαγές) απολύονται κατόπιν αίτησής τους προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης (σ.σ. εφόσον υποπέσουν σε νέο αδίκημα). Στους απολυμένους μπορούν να επιβληθούν οι όροι που αναφέρονται στην παράγραφο 5 (σ.σ. υποχρεωτική εμφάνιση σε Α.Τ. κ.ά.) καθώς και –εφόσον είναι δυνατό– η υποχρέωση του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 283Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Το «βραχιολάκι», παρά τις αρχικά υψηλές προσδοκίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν είχε «απήχηση» στους κρατουμένους και όπως εκτιμούν αρμόδιοι αξιωματούχοι η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει συν τοις άλλοις στόχο να «ενεργοποιήσει» τη χρήση του.

Κατά τα λοιπά, πέραν του αδικήματος της αποπλάνησης ανηλίκου που εξαιρείτο των ευεργετικών διατάξεων, «εκτός» της χρήσης του «νόμου Παρασκευόπουλου» τίθενται με την τροπολογία τα κακουργήματα της αρπαγής ανηλίκων, του βιασμού, της αποπλάνησης παιδιών, της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, καθώς και της ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής.

Ως προς το ύψος της ποινής που θα πρέπει να έχει εκτιθεί προκειμένου να γίνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων, δεν υπάρχουν αλλαγές και ισχύουν τα προβλεπόμενα μέχρι σήμερα. Δηλαδή, υπάρχει η δυνατότητα της υφ’ όρων απόλυσης κρατουμένων οι οποίοι έχουν εκτίσει το ένα δέκατο της ποινής, όταν αυτή είναι μικρότερη από τα τρία έτη, όσων έχουν εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής εάν η ποινή είναι έως πέντε έτη και όσων έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα για ποινές έως δέκα έτη. Για ποινές πάνω από δέκα έτη, οι καταδικασθέντες μπορούν να αποφυλακιστούν εάν έχουν εκτίσει με οποιοδήποτε τρόπο το 1/2 της ποινής που τους επιβλήθηκε και συγχρόνως έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε.

Εν τω μεταξύ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις περισσότερες φυλακές της χώρας, αναφορικά με το ν/σ για τις φυλακές, ομάδα αντεξουσιαστών πραγματοποίησε παρέμβαση έξω από το σπίτι του κ. Κοντονή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή