Γλυκός ο καφές στο τέλος του 2016, πικρός το 2017

Γλυκός ο καφές στο τέλος του 2016, πικρός το 2017

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωθηση στις πωλήσεις της Nestlé για το 2016 έδωσε η αποθεματοποίηση καφέ προς το τέλος του περασμένου έτους, καθώς ιδιώτες και επιχειρήσεις έσπευσαν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες για να γλιτώσουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το εν λόγω προϊόν από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ακριβώς, ωστόσο, λόγω της επιβάρυνσης του καφέ με ΕΦΚ, η κατανάλωση και κατ’ επέκταση οι πωλήσεις παρουσιάζουν μείωση το 2017, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι ο όμιλος προχώρησε σε σημαντικές προσφορές. Τα παραπάνω επισημαίνουν στελέχη της Nestlé Ελλάς, με αφορμή τη δημοσίευση χθες των οικονομικών αποτελεσμάτων της για τη χρήση του 2016.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της Nestlé Ελλάς το 2016 ανήλθε σε 372 εκατ. ευρώ έναντι 365 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν σε 52,28 εκατ. ευρώ έναντι 34,69 εκατ. ευρώ το 2015. Πέραν του καφέ, που ενίσχυσε τις πωλήσεις της εταιρείας προς το τέλος του προηγούμενου έτους, η θετική επίδοση του 2016 οφείλεται στην αύξηση συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως τα μαγειρικά είδη και η σοκολάτα, που επιβεβαίωσαν την τάση των τελευταίων ετών για μαγείρεμα στο σπίτι. Σημαντικό γεγονός κατά τη χρήση του 2016 ήταν η μεταφορά της δραστηριότητας του παγωτού στη νέα εταιρεία Froneri. Η μεταφορά επηρέασε σημαντικά τις οικονομικές καταστάσεις του 2016, καθώς σε αυτές περιλαμβάνεται η διαγραφή της υπεραξίας για τη δραστηριότητα του παγωτού από το 2006 έως το 2011, όταν η δραστηριότητα συγχωνεύθηκε με τη Nestlé Ελλάς. Ετσι, οι συνολικές ζημίες των προηγούμενων περιόδων για τη δραστηριότητα του παγωτού ανέρχονται στα 87,7 εκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις επενδύσεις, αυτές συνεχίζονται κυρίως μέσω της επέκτασης του εργοστασίου καφέ στα Οινόφυτα, προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή