Καταλωνία: Μπαράζ συλλήψεων από την ισπανική αστυνομία για να «μπλοκάρει» το δημοφήφισμα

Καταλωνία: Μπαράζ συλλήψεων από την ισπανική αστυνομία για να «μπλοκάρει» το δημοφήφισμα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ εφόδων σε κρατικά κτίρια της Καταλωνίας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η ισπανική αστυνομία, προβαίνοντας επίσης στη σύλληψη Καταλωνών αξιωματούχων, σε μία εμφανή προσπάθεια να σταματήσουν το προγραμματισμένο για την 1η Οκτωβρίου δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της περιοχής. 

Συγκεκριμένα, οι άνδρες της ισπανικής Εθνοφυλακής εισήλθαν σήμερα σε κρατικά κτίρια της Καταλωνίας, όπως στην έδρα του συμβουλίου Οικονομικών, αλλά και στο κτίριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατ’ εφαρμογήν των μέτρων που έχει δρομολογήσει η Μαδρίτη, για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο και έχει χαρακτηρίσει παράνομο.

Η Εθνοφυλακή πραγματοποίησε ακόμη εφόδους και σε άλλα τοπικά συμβούλια της Καταλωνίας, όπως το Εσωτερικών, το Κοινωνικής Πρόνοιας και το Τηλεπικοινωνιών, για τον εντοπισμό εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η Εθνοφυλακή προέβη σε συλλήψεις συνολικά 12 προσώπων, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της καταλανικής κυβέρνησης. Εκτός από τον Χόσεπ Μαρία Χόβε, κρατούνται ο ΓΓ του συμβουλίου Οικονομικών, Λιουΐς Σαλβαδό, ο υπεύθυνος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφόρησης, Τζοσουέ Σαλιέντ Ρίβας, και ο υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων, Τσαβιέρ Πούτς Φαρέ.

Την Τετάρτη, η ισπανική Βουλή απέρριψε το αίτημα υποστήριξης των σκληρών μέτρων της Μαδρίτης ως προς το δημοψήφισμα, με 166 ψήφους κατά και 158 υπέρ, αφού το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) της κεντροαριστεράς αποφάσισε να συμπράξει με τους Ποντέμος και άλλα μικρότερα αποσχιστικά κόμματα.

«Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι σε μια χώρα της Ευρώπης, με δημοκρατία. Το Λαϊκό Κόμμα μας οδηγεί σε ένα καθεστώς καταπίεσης που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ποντέμος.

Ραχόι: Tους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεΙ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποστήριξε, απαντώντας στο Κοινοβούλιο για τα μέτρα που λαμβάνει κατά του καταλανικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, πως απέναντι στην πρόκληση που αντιτείνουν οι αυτονομιστές, που «προσπερνούν τους νόμους» και δρουν κατά του Συντάγματος και του κρατούντος καθεστώτος της Καταλωνίας, «το Κράτος λογικά οφείλει να αντιδράσει».

«Δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό κράτος σε όλον τον κόσμο που να αποδέχεται αυτά που μεθοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι: τους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι καταστρέφει την εθνική κυριαρχία και το δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ισπανοί να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να είναι η χώρα τους», δήλωσε ο Ραχόι, στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για τον κυβερνητικό έλεγχο, όπου απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις για το καταλανικό ζήτημα.

Ο Ραχόι είχε ένα θερμό επεισόδιο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του καταλανικού κόμματος ERC, που κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάρει τα βρωμόχερά του» από τους θεσμούς της αυτόνομης περιοχής.

Για τον Ραχόι, «εάν στην Ισπανία δεν τηρηθεί ο νόμος, αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι αδικία, αυθαιρεσία και ο νόμος του ισχυρότερου και αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε καθ’ οποινδήποτε τρόπο».

Πουτζδεμόν: Η Μαδρίτη δείχνει «ολοκληρωτικές διαθέσεις

Για «ολοκληρωτικές διαθέσεις» κατηγόρησε τη Μαδρίτη ο πρόεδρος της καταλανικής περιφέρειας της Ισπανίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, αναφερόμενος στις σημερινές συλλήψεις που διέταξε η ισπανική κυβέρνηση, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και καλώντας τους Καταλανούς πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις καλπες, προς υπεράσπιση της ίδιας της δημοκρατίας. 

Ο Καταλανός ηγέτης χαρακτήρισε παράνομες τις συλλήψεις, τονίζοντας ότι μοναδικό τους κίνητρο είναι να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Μάλιστα, ο Πουτζδεμόν έφθασε μέχρι το σημείο να κάνει λόγο για προσπάθεια «ντε-φάκτο» παύσης του καθεστώτος αυτονομίας της ισπανικής περιφέρειας. 

Πηγή: REUTERS – INDEPENDENT- ΑΠΕ – AP 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή