Και χωρίς κυβέρνηση η ολλανδική οικονομία ανεβάζει ταχύτητα

Και χωρίς κυβέρνηση η ολλανδική οικονομία ανεβάζει ταχύτητα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι η Ολλανδία διαθέτει υπηρεσιακή κυβέρνηση εδώ και 185 ημέρες, η οικονομία της διανύει περίοδο μεγάλης ανάπτυξης. Η ολλανδική οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί με τον ισχυρότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, παρά την αποτυχία των πολιτικών της χώρας να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 3,3% το 2017 και 2,5% το 2018, όπως ανακοίνωσε ο βασιλιάς της Ολλανδίας σε χθεσινή ομιλία για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ολλανδίας (ING, ABN Amro Group, Rabobank) συμφωνούν επίσης ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ολλανδία θα ενισχυθεί, ετησίως, με ρυθμό άνω του 3%. Ηδη η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,5% την περίοδο Απρίλιος – Μάιος, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από το δ΄ τρίμηνο του 2007. Το 2016 καταγράφηκε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, φθάνοντας το 0,4% του ΑΕΠ από έλλειμμα 2,1% το 2015 και 5,4% το 2009.

Κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της ολλανδικής οικονομίας είναι οι αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών και οι εξαγωγές. Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ολλανδικών εταιρειών έχουν τονίσει ότι σημαντικό μέρος του τζίρου τους προέρχεται από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων κρατών-μελών της Ε.Ε. Το ένα τρίτο του ΑΕΠ της Ολλανδίας προέρχεται από τις εξαγωγές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία της έχει μεγάλο όφελος από την Ε.Ε. Σε αυτό αποδίδεται, μεταξύ άλλων, η εκλογική νίκη του κεντροδεξιού Μαρκ Ρούτε έναντι του ακροδεξιού και ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV), υπό τον Χερτ Βίλντερς, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Το εκλογικό αποτέλεσμα, αν και δεν οδήγησε άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης, απομάκρυνε τους φόβους για ριζικές αλλαγές στην κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής. Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην οικονομία, τονίζουν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg.

Τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τα κόμματα που συζητούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού είναι η ευθανασία, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η αγορά εργασίας. Ενα παράδειγμα είναι ότι οι Εργατικοί, στους οποίους ανήκει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Eurogroup, ασκούν πιέσεις για να αυξηθούν οι μισθοί των εκπαιδευτικών που εργάζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, οι εταιρείες ανακοινώνουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα οικονομικά αποτελέσματά τους. Η κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών SML Holdings αναμένει αύξηση εσόδων κατά 25% το 2017, ενώ η εταιρεία βιταμινών DSM εκτιμά ότι τα τριμηνιαία κέρδη της θα αναρριχηθούν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – Ε.Ε., εξαιτίας της πολιτικής προστατευτισμού που έχει υιοθετήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. και η ανησυχία για την ευρωπαϊκή προοπτική της Γαλλίας πριν γίνουν οι εκλογές τον Μαΐου δεν επηρέασαν την ολλανδική οικονομία. Προς το παρόν, το κεντροδεξιό κόμμα (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε φαίνεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, το Κόμμα των Δημοκρατών (Democrats 66) και τη Χριστιανική Ενωση, για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αποδίδουν οι επίπονες μεταρρυθμίσεις

Οικονομολόγοι αποδίδουν τις υψηλές επιδόσεις της ολλανδικής οικονομίας στις επίπονες μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση συνασπισμού των Φιλελευθέρων (VVD) και των Χριστιανοδημοκρατών το 2012. Κυρίως λόγω της αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, της μείωσης των κρατικών δαπανών υγείας και κατ’ επέκταση της αύξησης του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους πολίτες.

Τότε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε προωθήσει μεγάλες περικοπές για να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Σήμερα «εκκρεμεί η φορολογική μεταρρύθμιση, παρότι είναι ένα ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα», σχολιάζει η Μαρίκε Μπλουμ, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Groep.

«Μετά την παρέλευση μιας δύσκολης περιόδου, η οικονομία αναπτύσσεται ξανά σε ζωηρούς ρυθμούς ανάπτυξης και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας εκπέμπει υγεία», τόνισε χθες ο Ολλανδός βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος. Σήμερα, το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 62,3% και η ανεργία κυμαίνεται στο 4,8%.

Πέραν των εξαγωγών και των δαπανών των νοικοκυριών, ο τουρισμός διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ολλανδικής οικονομίας. Το μερίδιο του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ολλανδίας ενισχύθηκε από 3% το 2010 στο 3,9% το 2016. Οι τουριστικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 27% την τελευταία πενταετία, συνεισφέροντας με συνολικό τζίρο 24,8 δισ. ευρώ στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή