Εναρξη νέας σεζόν και «γενέθλια» για την ΚΟΑ

Εναρξη νέας σεζόν και «γενέθλια» για την ΚΟΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε το σύνθημα «ωριμάζουμε με τα χρόνια σαν το καλό κόκκινο κρασί», η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 75α της γενέθλια και να υποδεχθεί το φιλόμουσο κοινό της πόλης σε μια σειρά αξιόλογων συναυλιών αρχίζοντας από τις 6 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα της νέας σεζόν παρουσίασε χθες ο διευθυντής της ορχήστρας Στέφανος Τσιαλής, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε πρόσφατα μέχρι το 2020. Η λίστα επίτιμων προσκεκλημένων περιλαμβάνει και φέτος μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό, όπως είναι η πιανίστα Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, ο αρχιμουσικός και σολίστ Βλαντιμίρ Ασκενάζι, στη δεύτερη συνεργασία του με την ΚΟΑ, και ο βιολοντσελίστας Αντόνιο Μένεσες, καθώς και κορυφαίους Ελληνες μαέστρους, μεταξύ των οποίων ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Γιώργος Πέτρου και ο Μίλτος Λογιάδης. Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, αφιερώματα για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ντεμπισί και τη γέννηση του Λέοναρντ Μπερνστάιν, για τα 500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση του Λούθηρου και τις επτά δεκαετίες από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

«Ο άνθρωπος και η φύση» είναι ο τίτλος του νέου θεματικού κύκλου, το «άνοιγμα» του οποίου συμπίπτει με την έναρξη της νέας καλλιτεχνικής περιόδου και παράλληλα εντάσσεται στην προσπάθεια της ορχήστρας να παρουσιάσει στο κοινό το σύνολο του έργου του Γκούσταβ Μάλερ. Το συμφωνικό «Τραγούδι της Γης», που ο ίδιος ο συνθέτης χαρακτήριζε το πιο «προσωπικό» του έργο, βασίζεται σε κινέζικα ποιήματα του 7ου και 8ου αιώνα, έτσι η επιλογή της Κινέζας κοντράλτο Γουάνγκ Γιανγκ ως σολίστ (μαζί με τον Ελληνα τενόρο Μάριο Τζεφίρι) είναι ιδανική. Θα προηγηθεί η εισαγωγή «Ηλιος» του Καρλ Νίλσεν, εμπνευσμένη από τον θεό της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Η επέτειος από τη μετατροπή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών σε κρατικό οργανισμό υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, στις αρχές του 1943, θα εορταστεί επίσημα στις 4 Μαΐου. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει το έργο «Οι επτά αθάνατες αρετές», το οποίο έγραψε ο Γιώργος Κουρουπός ειδικά για την περίσταση και αποτίει φόρο τιμής στο Δημήτρη Μητρόπουλο, το «Αρχαίο Ελληνικό Εμβατήριο» του Νίκου Σκαλκώτα στην πρώτη του εκτέλεση από την ΚΟΑ, και το «Αυτοκρατορικό Κοντσέρτο» του Μπετόβεν με σολίστ τον πιανίστα Ανατόλ Ουγκόρσκι.

Στις αρχές του έτους θα ξεκινήσουν, για πρώτη φορά, οι ακροάσεις νέων μαέστρων, προκειμένου να αξιολογούνται με τον καλύτερο τρόπο τα αιτήματα σύμπραξης που δέχεται η ορχήστρα. Τέλος, μετά την επιτυχία της πρώτης χρονιάς, η Ακαδημία Νέων Μουσικών αναλαμβάνει την εκπαίδευση 16 νέων μουσικών στα πνευστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή