Ο Κοντονής έκανε δεκτή «στα κρυφά» τροπολογία για αναδρομική απαλλαγή του φόρου υπεραξίας

Ο Κοντονής έκανε δεκτή «στα κρυφά» τροπολογία για αναδρομική απαλλαγή του φόρου υπεραξίας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαδικασίες οι οποίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για εξυπηρέτηση ύποπτων σκοπιμοτήτων, η κυβέρνηση μεθόδευσε με επιτυχία και τις θετικές ψήφους μόνο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να περάσει σήμερα από τη Βουλή, τροπολογία που προβλέπει «απαλλαγή από φόρο υπεραξίας της μίσθωσης ακινήτου, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, καθόσον δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης».

Η τροπολογία ήταν βουλευτική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υποστηρίχθηκε-αιτιολογήθηκε από τον επισπεύδοντα βουλευτή (Σωκ. Βαρδάκη), δηλώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης –σε νομοσχέδιο αρμοδιότητας του οποίου εντάχθηκε- πως γίνεται αποδεκτή και τέθηκε σε ψηφοφορία χωρίς επιπροσθέτως ο κ. Στ.Κοντονής να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της αντιπολίτευσης να αιτιολογήσει την πράξη αποδοχής και να μιλήσει για το περιεχόμενο της ρύθμισης.

Η επίμαχη ρύθμιση, είχε πρωτοκατατεθεί ως διάταξη νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών στις αρχές Ιουνίου, αλλά τότε κάτω από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είχε αποσυρθεί – απ’ την υφυπουργό Αικατερίνη Παπανάτσιου. Επανήλθε ως βουλευτική τροπολογία (και πάλι του κ. Βαρδάκη) τον Αύγουστο, ανεπιτυχώς. Επανακατατέθηκε τώρα από τον ίδιο βουλευτή.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το σκεπτικό. Είναι μια αιτιολογική έκθεση για την απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας της μίσθωσης ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση κλπ. Δεν μας καλύπτει, θέλουμε περισσότερες εξηγήσεις, γιατί έτσι όπως είναι διατυπωμένη περισσότερο ως φωτογραφική διάταξη μοιάζει. Θέλουμε περισσότερη εξήγηση», σχολίασε ο κ. Εμμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ) λίγο μετά από τη στιγμή που ο κ. Κοντονής δήλωνε με τρόπο λακωνικό ότι κάνει αποδεκτή την τροπολογία.

Η πράξη αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης, εκδηλώθηκε με τρόπο εξαιρετικά λακωνικό –σε μια προσπάθεια να περάσει απαρατήρητη: «Θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι η τροπολογία γίνεται δεκτή και θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο» είπε αργά την νύχτα της Τρίτης ο κ. Κοντονής.

Δεν προηγήθηκε, όπως οφείλεται βάσει Κανονισμού, τοποθέτηση-παρουσίασή της από τον βουλευτή.

Πέραν τούτου, παραβιάστηκε ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα και ως προς τα ακόλουθα:

Πρώτον, είναι άσχετη με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου στο οποίο εντάχθηκε και, Δεύτερον, συνεπάγεται επιβάρυνση του προϋπολογισμού: στο άρθρο 101 του Κανονισμού προβλέπεται ότι τέτοιες τροπολογίες δεν μπορούν να εισαχθούν προς συζήτηση αν δεν συνοδεύονται από Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η εν λόγω τροπολογία δεν συνοδεύεται από τέτοια Εκθεση.

«Δεν καταλαβαίνουμε ποιούς καλύπτετε, ποιούς θέλετε να απαλλάξετε, για ποιά ποσά. Δεν έχει επαρκή αιτιολόγηση για τί πρόκειται, σχολίασε σήμερα εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κ.Γκιουλέκας, προκαλώντας τον υπουργό δικαιοσύνης να αναφερθεί στο θέμα, πριν από τη στιγμή της ψηφοφορίας. Ο κ. Κοντονής έκλεισε την διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, σχολιάζοντας σχεδόν όλα τα θέματα που είχαν τεθεί κατά την διάρκειά της, εκτός από την τροπολογία Βαρδάκη.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, υπέρ ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας, «παρών» δήλωσε η ΔΗΣΥ, και την καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή