Η «Δουνκέρκη» ως αλληγορία του Brexit

Η «Δουνκέρκη» ως αλληγορία του Brexit

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν δεν με ενθουσίασε σαν συνολική σύλληψη. Απόλαυσα όμως την καλλιτεχνική ποιότητα ηθοποιών όπως ο άριστος των αρίστων Κένεθ Μπράνα. Στο κέντρο της ταινίας είναι η ιδέα ότι οι Βρετανοί πάντα τα καταφέρνουν και αυτό είναι μια αναμφισβήτητη ιστορική αλήθεια. Ελειπε από την ταινία το πολιτικό και στρατηγικό διακύβευμα της Δουνκέρκης του 1940. Διάβασα όμως την ταινία ως μια αλληγορία του Brexit. Στους διαλόγους γίνεται αναφορά στον εχθρό και όχι ρητά στους Γερμανούς που απωθούν του Βρετανούς (και τους Γάλλους) εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου. Οι Βρετανοί, αποφασισμένοι να αποσυρθούν, υπομένουν τα δεινά με το απαράμιλλο και γενεσιουργό Ιστορίας λαμπρής βρετανικό πείσμα. Και τα καταφέρνουν γιατί είναι έτοιμοι να υποστούν θυσίες πολεμώντας παντού.

Και τέλος κλείνει με τη δημηγορία του Τσώρτσιλ: Θα τους πολεμήσουμε παντού, στους δρόμους και στις ακτές, στον αέρα και στη θάλασσα. Μπορεί βεβαίως, όπως το είχε προείπει ο Γκέμπελς, η Βρετανική Αυτοκρατορία να βγήκε λαβωμένη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ομως η Γερμανία δεν κατάφερε ποτέ να γίνει παγκόσμια δύναμη πρώτης γραμμής. Ισως το Brexit να είναι η συνέχεια της ιστορικής αντιπαράθεσης.

Ετσι τη βλέπω εγώ τη «Δουνκέρκη» του Νόλαν, ως μία αλληγορία του Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή