Ινδία και Κρήτη στις ακουαρέλες του Δ. Κατσιγιάννη

Ινδία και Κρήτη στις ακουαρέλες του Δ. Κατσιγιάννη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακουαρέλα είναι ένα γοητευτικό, «δύστροπο» μέσο έκφρασης. Μπορεί να ωθεί τον καλλιτέχνη στην άμεση αποτύπωση του αισθήματος και της εικόνας αλλά δεν επιδέχεται διόρθωση. Θέλει τη δική της μαστοριά και γνώση. Ο ζωγράφος Δημήτρης Κατσιγιάννης επέλεξε να ζωγραφίσει δύο τόπους –την Κρήτη, όπου είναι εγκατεστημένος, και την Ινδία, όπου ταξίδευε συχνά– αποκλειστικά με υδατοχρώματα. Και τώρα παρουσιάζει τις ενότητες αυτές, οι οποίες εντάχθηκαν αυτούσιες στη Συλλογή του Αντώνη και της Αζιας Χατζηιωάννου, σε μια έκθεση στη Φωκίωνος Νέγρη 16, από τις 4 Οκτωβρίου. Την επιμέλεια έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, η οποία περιγράφει εύστοχα στο εισαγωγικό της σημείωμα τον ζωγράφο αυτόν ως έκθαμβο παρατηρητή του κόσμου.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 70 έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων δημιουργήθηκαν κατά την τριετία 2011-2014 στον Σταυρό της Κρήτης, κοντά στα Χανιά (μια περιοχή που έγινε ευρύτερα γνωστή από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη). Εκεί ζει ο καλλιτέχνης το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, στρέφοντας το βλέμμα στα τοπία και τη φύση του νησιού. Πέρα από αυτά τα «κρητικά» έργα, εξίσου καίριο ρόλο στην έκθεση θα έχουν όμως και αυτά που έγιναν την περίοδο 2007-2013, κατά τις πολύμηνες ετήσιες επισκέψεις του ζωγράφου στην Ινδία. Το χαρακτηριστικό της δουλειάς του Κατσιγιάννη είναι ότι έχει για εργαστήριό του την ύπαιθρο και τον δημόσιο χώρο. Κουβαλά μαζί του τα σύνεργά του και μπορεί να εργαστεί έχοντας οπτική επαφή με το θέμα του.

Γιατί όμως εστίασε το βλέμμα του σε αυτά τα δύο σημεία του πλανήτη; Και ποιες συνδέσεις τα διέπουν; «Ο κόσμος στον Σταυρό είναι πιο “εναλλακτικός” και οι ρυθμοί όσων μένουν εκεί μοιάζουν με τους ρυθμούς των ανθρώπων της παλιάς Ελλάδας, οι οποίοι με τη σειρά τους ταιριάζουν λίγο με τους ρυθμούς της Ινδίας. Κατά τα άλλα, είναι δύο διαφορετικά μέρη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του φωτός, η οποία κατά συνέπεια αλλάζει και την ποιότητα του χρώματος στα έργα μου», λέει ο καλλιτέχνης στον κατάλογο, θέλοντας να περιγράψει τη σχέση μεταξύ τους.

Ο Δημήτρης Κατσιγιάννης γεννήθηκε στη Δράμα το 1960 και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Δημοκρίτειο και στη συνέχεια ζωγραφική στην ΑΣΚΤ. Εχει παρουσιάσει τα έργα του σε επτά ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Αθήνα.

​​Η έκθεσή του στον χώρο της Συλλογής Φέλιου στη Φωκ. Νέγρη θα διαρκέσει μέχρι τις 29/10.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή