Φαρφάλες με βινεγκρέτ ντομάτας, σκόρδο και βασιλικό

Φαρφάλες με βινεγκρέτ ντομάτας, σκόρδο και βασιλικό

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: , Μαγείρεμα: 12΄

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 πακέτο (500 γρ.) φαρφάλες ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
  • 2 μέτριες, ώριμες ντομάτες
  • 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού χοντροκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού (ή μαϊντανού ή δυόσμου – με διαφορετικό το καθένα γευστικό αποτέλεσμα)
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τυρί της αρεσκείας μας, περασμένο από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη (ταιριάζουν η φέτα, η παρμεζάνα, το κεφαλοτύρι αλλά και πιο ιδιαίτερα τυριά, όπως το πικάντικο κρασοτύρι Σίφνου ή το μελίχλωρο Λήμνου)

Διαδικασία

Πλένουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Περνάμε τον πολτό από σήτα για να απομακρύνουμε τις φλούδες και τον αδειάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το βαλσαμικό, το λάδι (αφήνουμε κατά μέρος 1 κουτ. σούπας) και το μυρωδικό της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα πιρούνι. Αφήνουμε την ντοματένια βινεγκρέτ κατά μέρος.

Βράζουμε τις φαρφάλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τις στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τα ζυμαρικά τη 1 κουτ. λάδι που κρατήσαμε, σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το σκόρδο για 30 δευτερόλεπτα και προσθέτουμε τις στραγγισμένες φαρφάλες, τη βινεγκρέτ ντομάτας και το τυρί.

Μαγειρεύουμε τα υλικά για 2 λεπτά το πολύ, μέχρι να ζεσταθούν και να αναμειχθούν, ανακατεύοντας καλά. Σερβίρουμε αμέσως.

Τι πίνουμε

Τα αρώματα του βασιλικού και του σκόρδου και η οξύτητα της ντομάτας μας οδηγούν σε λευκά κρασιά όπως Sauvignon blanc, φρέσκο Chardonnay χωρίς βαρέλι, Μοσχοφίλερο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή