Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Οι νύχτες μας με τις νταλίκες

Κύριε διευθυντά
Οι νταλίκες (ίσως οι πιο πολλές με ξένες πινακίδες, λόγω του πνεύματος φιλοξενίας που μας διακρίνει) αποστρέφονται τις εθνικές οδούς, λόγω των διοδίων, και προτιμούν τις παράπλευρες επαρχιακές, με συνέπεια κάποιες παράπλευρες απώλειες για εμάς τους τρίτους.  Πρώτον, τα διόδια, όπως και οι φόροι, όταν δεν «βγαίνουν» έχουν την κακή συνήθεια να αυξάνονται και να πληθύνονται εις βάρος ημών των τρίτων που δεν ανήκομεν στο κίνημα «Δεν Πληρώνω». Για διαφυγόντα και διαφεύγοντα έσοδα δεν πολυσκοτίζονται, αφού τα παίρνουν από εμάς τους τρίτους.  Δεύτερον, είναι τρομακτικό να έρχεσαι αντιμέτωπος με νταλίκες, ιδίως τη νύχτα, σε στενωπούς και ατραπούς – κίνδυνος θάνατος αν τολμήσεις να προσπεράσεις ατέλειωτο κομβόι από νταλίκες, καθόσον οι νταλίκες ακολουθούν η μία την άλλη σαν τις κάμπιες και δεν αφήνουν χώρο και για σένα, τον ελάχιστο.  Τρίτον, οι επαρχιακοί δρόμοι δεν είναι φτιαγμένοι για θηριώδεις νταλίκες, βάρους δεκάδων τόνων, οπότε την αποκατάσταση των φθορών καλείσαι να πληρώνεις εσύ ο τρίτος. Αν έχεις τη δυνατότητα να αποφύγεις την παράπλευρη και να μπεις στην εθνική, εκεί σε περιμένουν τα διόδια, αυξημένα καθ’ ύψος και πολλαπλασιασμένα κατά μήκος. Δεν υπάρχει για σένα εναλλακτική, εκτός και αν είσαι… νταλίκα. Ο Ιαβέρης, που ξέρει τον χώρο, τα λέει καλύτερα, αλλά ποιος τον ακούει. Ο κ. Σπίρτζης εξήγγειλε, λέει, μέτρα αυστηρά, αλλά, ως φαίνεται, επρυτάνευσαν δεύτερες σκέψεις, σοφότερες. Δεν τα βάζεις με τις νταλίκες, ιδίως αν είσαι υπουργός αρμόδιος. Μη θίγετε τα κακώς κείμενα. Γενικώς.

Ιωαννης Αθ. Μακρης, Καστέλλια Παρνασσίδος

Η δορυφορική TV και οι ακρίτες

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή το άρθρο του συντάκτη Βαγγέλη Μανδραβέλη με τίτλο «Σκιές στην επιδότηση αγοράς δορυφορικής κεραίας από ακρίτες», που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής 17-09-2017 της «Καθημερινής» και όσον αφορά στην εταιρεία μας, επιτρέψτε μας να παρατηρήσουμε τα εξής:

Το άρθρο, μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται ότι «το υπουργείο ΨΗΠΤΕ φέρνει πελάτες στον ΟΤΕ και στη Forthnet με κρατικά χρήματα». Επ’ αυτού να σας ενημερώσουμε ότι η παροχή υπηρεσιών δορυφορικής πρόσβασης στα κανάλια εθνικής εμβέλειας γίνεται χωρίς την οποιαδήποτε επιβάρυνση για τον καταναλωτή από την εταιρεία μας, η οποία θεωρεί ως ένα από τα σημαντικότερα αγαθά την πρόσβαση των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Παρέχεται δε απολύτως δωρεάν προς τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η εταιρεία μας δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ γι’ αυτή την υπηρεσία και άρα οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών, που χρησιμοποιούν τη Nova για να έχουν πρόσβαση σε ελληνικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, δεν είναι πελάτες μας.

Κατά την προσφιλή τακτική του, όπως και άλλες φορές σάς έχουμε επισημάνει, ο συντάκτης σας προχωρεί σε περαιτέρω αυθαίρετα συμπεράσματα και φανταστικές διαπιστώσεις για την εταιρεία μας, καθώς λίγο παρακάτω αναφέρει ότι «στόχος, ωστόσο, είναι κυρίως η ενίσχυση της Forthnet, η οποία στην πιλοτική φάση είναι η μόνη συμμετέχουσα επιχείρηση στους νομούς Δωδεκανήσου, Σάμου και Χίου». Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα προσβλητικό και συκοφαντικό για την εταιρεία μας, υπονοώντας ευνοϊκή μεταχείρισή της από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οπως πολύ εύκολα θα μπορούσε να διαπιστώσει ο συντάκτης σας, η δεύτερη εταιρεία παροχής δορυφορικής τηλεόρασης, ενώ συμμετέχει κανονικά στην πρώτη φάση στη Θράκη, για δικούς της λόγους δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στη δράση που αφορούσε τα νησιά του Αιγαίου.

Με τη βεβαιότητα ότι η επιστολή μας αποκαθιστά την πραγματικότητα και βοηθά στην πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών της εφημερίδας σας, παρακαλούμε για τη δημοσίευσή της.

Για τη Forthnet
Γρηγορης Κατσογιαννης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας

Η ψηφοφορία και τα fake news

Κύριε διευθυντά
Φαίνεται ότι είναι στη μόδα τα fake news. Δεν εξηγείται διαφορετικά η προσπάθεια που γίνεται να μου αποδοθούν δηλώσεις που δεν έκανα ποτέ σχετικά με την εκ του μακρόθεν ψηφοφορία για την ανάδειξη αρχηγού στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Προς αποκατάσταση της αλήθειας είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τα ακόλουθα:

- Την Πέμπτη 14/9/2017 κλήθηκα από τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο να αναπτύξω τις απόψεις μου για το θέμα αυτό, με βάση ένα άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» της Κυριακής την 10η Σεπτεμβρίου 2017 με τίτλο «Η ηλεκτρονική ψηφοφορία στην Κεντροαριστερά».

- Δήλωσα από την αρχή ότι δεν έχω καμία σχέση με καμία εταιρεία και ειδικότερα με τη Singular Logic από την οποία αποχώρησα το 2010. Επίσης δήλωσα ότι κανένα μέλος της οικογένειάς μου δεν εργάζεται στη Singular Logic. Είναι λοιπόν εξαιρετικά δυσάρεστο να βλέπω ότι ακόμα με συσχετίζουν με την εταιρεία, προφανώς για να στηρίξουν τις θέσεις τους.

- Σε καμία περίπτωση δεν δήλωσα ότι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία με τη μέθοδο που πρότεινα στο προαναφερθέν άρθρο μου δεν εξασφαλίζει την ταυτοπροσωπία του ψηφοφόρου.

- Αυτό που δήλωσα είναι ότι αν κάποιος δώσει το κινητό τηλέφωνό του και το ΡΙΝ του σε κάποιον άλλο, αυτός ο άλλος μπορεί να ψηφίσει για λογαριασμό του. Αυτή η περίπτωση ισχύει παντού. Εδωσα μάλιστα το ακόλουθο παράδειγμα: Αν κάποιος δώσει την τραπεζική κάρτα του και το ΡΙΝ του σε κάποιον άλλο, αυτός ο άλλος μπορεί να σηκώσει χρήματα από το ΑΤΜ για τον εαυτό του. Ακόμα και στην Εσθονία, την οποία επικαλούνται οι πολέμιοι της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, το ενημερωτικό video που υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα για την ψηφοφορία μέσω internet (www.valimised.ee ενότητα internet voting) προτρέπει τους ψηφοφόρους να μη δίνουν σε άλλους την προσωπική ταυτότητά τους και την ψηφιακή υπογραφή τους.

- Στην Εσθονία, όπως περιγράφεται στο παραπάνω video, το οποίο μάλιστα είναι στα Αγγλικά, ώστε όλοι να το καταλαβαίνουν, δεν απαιτείται η φυσική παρουσία για την παραλαβή των κωδικών, όπως ισχυρίζονται οι αντιτιθέμενοι.

- Τις θέσεις μου σχετικά με το θέμα τις έχω διατυπώσει με απόλυτη σαφήνεια στο προαναφερθέν άρθρο και οτιδήποτε άλλοτε λέγεται και γράφεται είναι fake news προς εξυπηρέτηση άλλων στόχων.

- Τέλος, την εντύπωση που αποκόμισα φεύγοντας από τη συνάντηση τη διατύπωσα επίσης γραπτώς και είναι η έξης: «Δυστυχώς είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία δεν θα γίνει αποδεκτή, όχι για τεχνικούς λόγους. Κρίμα!».

Ανδρεας Δρυμιωτης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Το φαινόμενο Μαρία Κάλλας

Κύριε διευθυντά
Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης Μαρίας Κάλλας (16/9). Το φαινόμενο Κάλλας, το οποίο αγγίζει μεταφυσικές διαστάσεις, λαμβάνει μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα καθότι προήλθε από μια χώρα η οποία ουδεμία υποδομή διαθέτει στο λυρικό θέατρο, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του μεγάλου Λατίνου ποιητού Ιουβενάλη «…κανένας λαός δεν είναι τόσο μικρός, κανείς τόπος δεν είναι τόσο άσημος, ώστε να μην είναι δυνατόν να γεννήσει κάποια μεγάλη προσωπικότητα». Ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Μάρτιν Βίλαρντ, όμως, συμπληρώνει: «Εγώ δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κάποιος τόπος να μεταχειρισθεί τοιαύτην περίστασιν, ώστε να έχει δικαιώματα εις την φήμην αυτής της μεγάλης προσωπικότητας, η οποία απλώς γεννήθηκε εις τον τόπον αυτόν, καθότι όλα τα άλλα αναλαμβάνει η φύσις επάνω της». Πιστεύω ότι αυτό ισχύει και για την αείμνηστη, «παγκόσμια» Μαρία Κάλλας.

Ι. Κ. Γεωργιου  – Καρδιολόγος

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ