Βάρος σε κόκκινα δάνεια όχι στα stress tests

Βάρος σε κόκκινα δάνεια όχι στα stress tests

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλή είναι η προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών, ενθαρρυντικές οι «διαπιστώσεις» για το ενδιαφέρον των ξένων, αλλά ακόμη και αν ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, η ανάπτυξη δεν μπορεί να εδραιωθεί –και σίγουρα δεν θα έχει κοινωνικό μέρισμα– χωρίς την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Αλλά η επιχειρηματικότητα χρειάζεται περισσότερα από την υπόσχεση μείωσης του φόρου κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο τέλος του προγράμματος. Κατ’ αρχήν χρειάζονται ισχυρές τράπεζες, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν τις νέες επιχειρήσεις. Μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως αυτή που φαίνεται να προωθεί το ΔΝΤ ζητώντας να δρομολογηθεί άμεσα νέo stress test, θα καθυστερούσε περαιτέρω την επιστροφή της οικονομίας σε μια μορφή κανονικότητας. Αρκεί να δει κανείς την πτώση των μετοχών των τραπεζών μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι η επαρκής κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι «ένα σημαντικό στοιχείο» για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα «αγκάθια» στη σχέση του ΔΝΤ με την κυβέρνηση δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά πλέον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συντάσσονται με την ελληνική πλευρά, τουλάχιστον για το θέμα της αξιολόγησης των τραπεζών. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ απέκρουσε την απαίτηση του ΔΝΤ για διενέργεια νέου ελέγχου ποιότητας του ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτο AQR. Ο κ. Κερέ ανέφερε ότι ο σχεδιασμός των ευρωπαϊκών αρχών προβλέπει τη διενέργεια πανευρωπαϊκού stress test και εκεί θα εξεταστούν σε βάθος οι ελληνικές ιδιαιτερότητες, ιδίως το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το πλαίσιο λειτουργίας της, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ασκήσεις κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Στη δική του έκθεση, το προσωπικό του ΔΝΤ περιμένει ότι «η πρόοδος για την εφαρμογή της στρατηγικής που θα διασφαλίσει την υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα βρεθεί στο επίκεντρο κατά την πρώτη αξιολόγηση». Το ΔΝΤ θέλει να βεβαιωθεί ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα βήματα από τώρα. Οπως μας έλεγε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του οργανισμού, «τα τεστ κοπώσεως είναι περίπλοκες ασκήσεις, και όχι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία εβδομάδα στην άλλη».

Το χρονοβόρο της διαδικασίας είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν οι ελληνικές αρχές. Γι’ αυτό όμως και προειδοποιούν ότι αν γίνει αυτή τη στιγμή έλεγχος όλου του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, θα πάει πίσω η άσκηση που τους έχει ήδη ζητηθεί, δηλαδή να πιάσουν τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και τότε εκτιμούν ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές.

Σε αυτό που συμφωνούν αναλυτές, πιστωτές και εποπτικές αρχές είναι ότι για να συνεχισθεί αυτή η πορεία, θα πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα εξάλλου με ρεπορτάζ της «Κ», οι τραπεζικοί αναλυτές αμφισβητούν ανοικτά τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Ακόμη λοιπόν και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια μεταξύ των πιστωτών ώστε να υπάρξει συμβιβασμός για να καθυστερήσουν τα στρες τεστ, το ζήτημα των κόκκινων δανείων παραμένει φλέγον. Οπως γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι ίδιες οι τράπεζες, δυναμική χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας δεν μπορεί να γίνει όσο το χαρτοφυλάκιό τους παραμένει βεβαρημένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή