Το Κονκλάβιο (20/9/17)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλή του ώρα…

«Χρόνια πολλά Βόλφγκανγκ». Με αυτό το σπαρτιατικό sms ευχήθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τη Δευτέρα έκλεισε τα 75. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που να τολμά κανείς να γράψει στον Σόιμπλε. Εκτός αν είναι εξίσου «παλιός» με αυτόν, όπως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι κάτι σαν το «ζευγάρι των ονείρων». Υποψιάζομαι, πάντως, ότι, μέρες που είναι, η ενδόμυχη ευχή όλων είναι κάτι πιο κοντά στο «καλή σου ώρα, Βόλφγκανγκ!»… Μηδένα προ του τέλους μακάριζε, όμως. Αν το CDU επιλέξει κυβερνητικό συνασπισμό με τους Φιλελευθέρους, τόσο η σημερινή όσο και η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να νοσταλγήσουν τον Σόιμπλε.

«Εχει κανένας αντίρρηση;»

«Πρώτη φορά ο Τσίπρας ήταν τόσο αποφασισμένος και έδωσε τόσο σαφείς οδηγίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης…» Αυτό κατάλαβε πηγή μου από το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας και προσπαθώ να θυμηθώ πόσες φορές έχω ξανακούσει ότι ο πρωθυπουργός είναι (ξανα)αποφασισμένος. Το παρακάμπτω, για να προσθέσω ότι ο Τσίπρας εξήγησε στους υπουργούς του ότι άλλος δρόμος επιβίωσης από τη γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν υπάρχει. «Εχει κανένας αντίρρηση;», μαθαίνω ότι είπε. Για να το κάνει μάλιστα πιο δραματικό, ρώτησε τα μέλη του υπουργικού αν ήθελαν το θέμα να τεθεί σε ψηφοφορία δι’ ανατάσεως της χειρός. Εννοείται ότι κανένας δεν ζήτησε ψηφοφορία. Αλλωστε, οι συριζαίοι δεν είναι τύποι της ανατάσεως της χειρός… Συνήθως διαπρέπουν στις φραξιονιστικές μυστικές ψηφοφορίες.

Ψώνια και ψώνια…

Εστέτ(!) μνήμες έφερε σε κάποιους το ταξίδι του Πάνου Καμμένου για ψώνια στο Λονδίνο. Για να μην παρεξηγηθώ, διευκρινίζω ότι οι μνήμες μιας άλλης αισθητικής προκύπτουν μόνο μέσω σύγκρισης με κάποιον άλλο διατελέσαντα υπουργό Εθνικής Αμυνας – τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Επίτιμος συνεργάτης της στήλης θυμήθηκε ότι ο Αβέρωφ ψώνιζε κοστούμια στη Savile Row ή στην Old Burlington Street και καπέλα στους Lochand Co και ότι μετακινείτο με ένα απλό Triumph Dolomite. Αλλά και ότι ο Αβέρωφ είχε γνώση των διαφορετικών μεγεθών μεταξύ Βρετανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης – στα γάντια, πάντως, τα νούμερα δεν αλλάζουν. Υποθέτω ότι ο ΥΠΕΘΑ δεν τα γνωρίζει όλ’ αυτά. Εξάλλου, τα μεγέθη της Barbie είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο…

Ανέκδοτα

Δεν καταλαβαίνω γιατί στη Νέα Υόρκη καταβάλλεται τόσο μεγάλη προσπάθεια να φανεί ότι υπάρχει ακόμα ελπίς στο Κυπριακό. Oπως το έθεσε πηγή μου που διαδρομίζεται και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, «εδώ ακούγεται σαν το μεγαλύτερο ανέκδοτο». Με την ευκαιρία, να θυμίσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει να πείσει τους πάντες ότι την ευθύνη για το ναυάγιο είχε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο οποίος θυμίζω ότι ακολούθησε τη γραμμή της Αθήνας.

H selfie του αιώνα

Η στιγμή που όλοι περιμέναμε, κοντοζυγώνει. Σε λίγες ώρες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την πρόληψη της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο, που συνδιοργανώνουν ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τερέζα Μέι και ο Πάολο Τζεντιλόνι στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πιστεύω ότι είναι περιττό να υπογραμμίσω ότι μια selfie Αβραμόπουλου – Μακρόν θα είναι η selfie της δεκαετίας, για να μην πω του αιώνα. Στη συνέχεια ο Ελληνας επίτροπος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην υπουργική Σύνοδο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας. Αυτό, όμως, το θεωρώ εντελώς δευτερεύον.

Βενιζέλος υπέρ Μολυβιάτη

Υπέρ τίνος τρέχει ο ιστορικός χρόνος στην ισορροπία τρόμου και εξοπλισμών με την Τουρκία; Υπέρ της Ελλάδας, ή υπέρ της Τουρκίας; Τα ερωτήματα που θέτει ο Β. Βενιζέλος δεν είναι ποτέ ρητορικά. Τίθενται για να ανοίξουν σχετική συζήτηση. Και τα άφησε να αιωρούνται ο Βενιζέλος κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη επί τιμή Αλ. Μαλλιά. Τα πιο ενδιαφέροντα τα είπε, όμως, ο πρώην ΥΠΕΞ για τον Π. Μολυβιάτη, ο οποίος ήταν παρών. Η λύση στα μεγάλα στρατηγικά ερωτήματα που θέτει η νέα εποχή μπορεί να είναι η επιστροφή στις θεμελιώδεις επιλογές της μεταπολίτευσης, δηλαδή της στρατηγικής Κων. Καραμανλή που εντέλει αποδέχθηκε και ο Ανδρ. Παπανδρέου, είπε. Αρχιτέκτων του συστήματος, πρόσθεσε, ήταν ο Μολυβιάτης, στον οποίο και θα πρέπει να αφιερωθεί το βιβλίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή