Αξιολόγηση από το μηδέν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δεύτερη ανάγνωση των ομιλιών Τσίπρα και Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Οταν ο κ. Τσίπρας μίλησε για αξιολόγηση, αναφερόταν στον τρίτο έλεγχο του τρίτου μνημονίου ή στην αξιολόγηση επιδοτούμενων επενδύσεων ή στην κρίση των οίκων αξιολόγησης. Οταν ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την ίδια έννοια, το έκανε για να υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις. Αξιολόγηση παντού στο κράτος: υπαλλήλων, δαπανών, λειτουργιών. Αξιολόγηση των διδακτικών μεθόδων στην Παιδεία ενώ τα πανεπιστήμια θα τα κοιτά μια Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Στην ομιλία του, μάλιστα, δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στην «τρίτη αξιολόγηση» επί των μνημονιακών ρυθμίσεων, αναγνωρίζοντας, ορθώς, ότι ο λαός θα κληθεί να αξιολογήσει τους πολιτικούς σε χρόνο μεταγενέστερο.

Χθες, κατά σύμπτωση, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε, με αφορμή τις «διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής τροπολογίας για την αξιολόγηση», ότι οι περισσότεροι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης που επέλεξαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «είχαν ως βασικό στοιχείο του βιογραφικού τους το ότι αρνήθηκαν και εμπόδισαν κάθε προσπάθεια αυτοαξιολόγησης και αξιολόγησης στα σχολεία». Στην επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, όπως τουλάχιστον κατανοούμε με αφορμή την κρίση για τον Αρειο Πάγιο, η έννοια της αξιολόγησης, αν και καθιερωμένη και νομοθετημένη, υπέστη επίσης κομματική επεξεργασία. Εκτός από τη «βουτιά» που έγινε στην επετηρίδα, εκτός από την παράλειψη των αντιπροέδρων, πρωτοφανής ενέργεια για την παράδοση ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση αγνόησε τη βαθμολόγηση των βουλευτών.

Σε γενικές γραμμές, αν κάτι συνδέει τον στενό πυρήνα που ελέγχει της εξουσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ότι το «συμφέρον» όσων συνδέονται με αυτή τη ολιγομελή ομάδα εξουσίας ιεραρχείται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Θυμίζει η κατάσταση αυτή το καθεστώς που επεδίωξαν να διαμορφώσουν οι απαράτσικ του ΠΑΣΟΚ, ειδικώς κατά τη δεύτερη διακυβέρνηση Παπανδρέου. Ολοι γνωρίζουν πώς κατέληξε εκείνη η οίηση της εξουσιαστικής λαγνείας, όταν ανοήτως έστειλαν τότε πρωθυπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο. Ολοι θυμούνται, επίσης, πόσο ακριβά (έως και άδικα) πλήρωσε ο Κώστας Σημίτης την ανοχή που επέδειξε στη δραστηριότητα των ίδιων αυτών κυκλωμάτων στη δική του οκταετία, διευκολύνοντας ατυχώς την πύρρεια νίκη του Κ. Καραμανλή υπό το σύνθημα της κάθαρσης και επανίδρυσης του κράτους.

Να ελπίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εννοεί και θα εφαρμόσει αμέσως και χωρίς εξαιρέσεις την αξιολόγηση παντού και για όλους. Κάποιος πρέπει να γυρίσει το ταξίμετρο στην αρχή της διαδρομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή