Αμείωτη ένταση στη Βουλή για την τροπολογία που «δίχασε» τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Αμείωτη ένταση στη Βουλή για την τροπολογία που «δίχασε» τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμηχανία στους κόλπους της δικομματικής πλειοψηφίας, και ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης –αντιπολίτευσης προκαλεί για δεύτερη ημέρα σήμερα η αποσυρθείσα τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το περιεχόμενο της οποίας ερμηνεύθηκε ως βάση για την απόκτηση δικαιώματος μειονοτικών στην Θράκη να ιδρύσουν ενώσεις και οργανώσεις με τίτλο που θα φέρει τον όρο «τουρκικός-ή».

«Ολη αυτή η ομιχλώδης κατάσταση περί εθνικών θεμάτων, που με τη συγκεκριμένη τροπολογία δρομολογούνται συμπεριφορές αντεθνικές κ.λπ., είναι τουλάχιστον κωμικές. Είναι αστήρικτες και προβάλλονται για μικροκομματικούς λόγους», είπε νωρίτερα σήμερα αναφερόμενος στις αντιδράσεις ο κ. Στ. Κοντονής, αιφνιδιάζοντας με τον τρόπο αυτό άπαντες εντός του Κοινοβουλίου: ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθυνόταν μεν στην αντιπολίτευση, ωστόσο οι επικριτικές αναφορές του ουσιαστικά στόχευαν στους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, οι οποίοι πρώτοι εξέφρασαν όλα εκείνα τα οποία σήμερα αποδοκίμασε δημοσίως ο κ. Κοντονής.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του μικρού κυβερνητικού εταίρου δήλωσαν από την πρώτη στιγμή ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία αν δεν αποσυρθεί, γεγονός το οποίο ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που αλλάζοντας τους όρους του έως χθες πολιτικού παιχνιδιού εντός Βουλής, δήλωσαν πως από τώρα και στο μέλλον δεν προτίθενται να στηρίζουν με την ψήφο τους νομοθετήματα που δεν τυγχάνουν συνολικής στήριξης από τη συγκυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Κοντονής εξαναγκάστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης να δηλώσει πως αποσύρει την τροπολογία με την προοπτική να την επανακαταθέσει στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (που επί του παρόντος είναι άγνωστο πότε θα εισαχθεί στην εθνική αντιπροσωπεία).

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να διασκεδάσει τις αρνητικές σε βάρος του εντυπώσεις μπροστά στο ενδεχόμενο καταψήφισης της τροπολογίας, εμμέσως ισχυρίστηκε ότι δεν θα έχανε την ψηφοφορία, επειδή είχε τη στήριξη του Ποταμιού. Βάσει των αριθμών, ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι (144 και έξι βουλευτές αντίστοιχα) δεν διαμορφώνουν απόλυτη πλειοψηφία: «Θέλω να σας τονίσω ότι επειδή είχα συζητήσει με τον κ. Δανέλλη, υπήρχε η θέση του Ποταμιού, η οποία δεν είχε εκφραστεί ακόμα από του Βήματος της Βουλής, ότι ήταν θετική για την υπερψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης όπως έρχεται. Δεν θέλουμε, όμως, να δημιουργούνται εντυπώσεις. Γι’ αυτό ακριβώς και θεωρώ ότι ένα αναγκαίο χρονικό διάστημα θα καταστήσει σαφές προς όλους ότι αυτή η διάταξη δεν εμπεριέχει τίποτα δόλιο και σε κάθε περίπτωση οι διεθνείς συνθήκες της χώρας είναι απολύτως δεσμευτικές για τα ελληνικά δικαστήρια πάνω απ’ όλα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Το περιεχόμενο και μια νέα αντίδραση

Η επίμαχη τροπολογία, όπως επανέλαβε ο κ. Κοντονής, «έχει να κάνει με τον σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρώτον, και τη δυνατότητα που παρέχεται στους Έλληνες πολίτες, σε όλους τους Έλληνες πολίτες, εάν έχουν κερδίσει κάποια δίκη να επανεξετασθεί η υπόθεσή τους τη στιγμή που έχει κλείσει και στον αναιρετικό βαθμό από τα ελληνικά δικαστήρια, έχουν καταστεί δηλαδή αυτές οι αποφάσεις αμετάκλητες». Συμπλήρωσε δε για ακόμα μία φορά ότι «τα ελληνικά δικαστήρια θα αποφασίσουν εκ νέου, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το βάσιμο ή όχι των λόγων. Η διάταξη δεν δεσμεύει τα ελληνικά δικαστήρια, αλλά θα επανεξετάσουν όλο το πλέγμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όλο αυτό το πλέγμα ισχυρισμών και αποφάσεων και θα καταλήξουν».

Η νέα αυτή επισήμανση του υπουργού, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή ΔΗΣΥ Ιλχάν Αχμέτ: «Θέλετε να πείτε, δηλαδή, ότι φέρνετε στη Βουλή τελικά μια τροπολογία προσχηματική, που θα ρίχνει στάχτη στα μάτια των ευρωπαϊκών θεσμών, εναρμονίζοντας δήθεν τις αποφάσεις της ελληνικής έννομης τάξης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ στην ουσία δίνεται μόνο η δυνατότητα της εκ νέου προσφυγής στην ελληνική δικαιοσύνη, χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση ότι και αυτήν τη φορά οι αποφάσεις της θα εναρμονιστούν με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Τι ήταν αυτό που είπατε;» είπε απευθυνόμενος στον κ. Κοντονή.

«Εγώ είπα τι λέει η τροπολογία», περιορίστηκε να σχολιάσει ο υπουργός.

Για τη συγκυβέρνηση

Στο θέμα της κυβερνητικής συνοχής, επανήλθε χθες η αντιπολίτευση, με αφορμή τη διαφωνία των ΑΝΕΛ με τη συγκεκριμένη τροπολογία.

«Είμαι περίεργος να δω τι θα γίνει, όταν επανέλθει αυτή η τροπολογία στη Βουλή, εκτιμώ πως θα υπάρξει θέμα συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφία. Ίδωμεν» είπε ο κ. Ν.Παναγιωτόπουλος (ΝΔ).

«Για να έχει νόημα η οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία μεταξύ δύο κομμάτων, στο επίπεδο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, θα πρέπει τουλάχιστον κάθε φορά που εισάγεται και προτείνεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο να είναι εξασφαλισμένη η πλήρωση αυτής της προϋπόθεσης. Διότι διαφορετικά πλέον δεν είναι νομοσχέδιο, είναι πρόταση νόμου και πρέπει να κρίνεται τουλάχιστον με τον Κανονισμό της Βουλής με διαφορετικά κριτήρια» σχολίασε με τη σειρά του ο κ. Κ. Τζαβάρας (ΝΔ).

«Χαιρόμαστε, επιτέλους, που μπαίνει μια τάξη σε αυτήν την Αίθουσα και χαιρόμαστε, επιτέλους, που βοηθάμε στο να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, γιατί μέχρι τώρα ήταν διαταραγμένη. Δεν ξέραμε πότε συμφωνούσε ο ένας, πότε συμφωνούσε ο άλλος και ποια είναι η γραμμή», ανέφερε ο κ. Κ.Γκιουλέκας (ΝΔ).

«Από τις τοποθετήσεις σας φαίνεται ότι δεν κατανοείτε τη λειτουργία των κυβερνήσεων συνεργασίας. Τα κόμματα που συγκροτούν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες ακόμα και διαφορετική τοποθέτηση, διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια θέματα» σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ.Παπαηλιού, σημειώνοντας ότι η σημερινή συγκυβέρνηση στηρίζεται στον διπλό κοινό στόχο των δύο εταίρων για έξοδο από τα μνημόνια και πάταξη της διαφθοράς.

«Εμείς -το έχουμε πει πολλές φορές- με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ιδεολογικές διαφορές, αλλά έχουμε ένα ιερό καθήκον. Και εκεί είναι που πιαστήκαμε χέρι-χέρι, για να μπορέσουμε να τραβήξουμε μπροστά και να ξαναστήσουμε στα πόδια της τη χώρα», είπε εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο κ. Γ. Λαζαρίδης.

«Είναι πρωτόγνωρο γεγονός για τα κοινοβουλευτικά ήθη να έρχονται βουλευτές και κόμματα και εισηγητές και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και να λένε ότι «Εμείς συμφωνούμε με μια διάταξη, αλλά δεν την ψηφίζουμε». Είναι ανευθυνότητα και πολιτικός διπολισμός αυτή η κατάσταση», επανέλαβε ο κ. Κοντονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή