Nομιμοποίηση των μέτρων από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 αναζητά ο Πρωθυπουργός

Nομιμοποίηση των μέτρων από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 αναζητά ο Πρωθυπουργός

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοίνωση, για την επέτειο των δύο ετών από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, εξέδωσε ο Πρωθυπουργός, αξιολογώντας εκείνη την εκλογή ως νομιμοποίηση των μέτρων που έλαβε στη συνέχεια. «Για πρώτη φορά έγινε σεβαστό το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει πριν αποφασίσει. Να προσέρχεται στην κάλπη μετά τη συμφωνία και όχι πριν. Να αποφασίζει ποιος θα κυβερνήσει με όλα τα δεδομένα γνωστά» σημειώνει ο Πρωθυπουργός, επιδιώκοντας σαφώς να στείλει το μήνυμα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται (φόροι, περικοπές κ.ο.κ) αποτελούν συνέχεια εκείνης της εντολής του Σεπτεμβρίου 2015. 

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας οριοθετεί ως 4ετή τη θητεία της κυβέρνησής του, δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο του 2019, οι τόνοι που υιοθετεί είναι εμφανώς προεκλογικοί: «Ο λαός μας αποφάσισε ότι αυτοί που έχουν τη βαριά ευθύνη της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, που σπατάλησαν την ανάπτυξη των πρώτων χρόνων του ευρώ σε θαλασσοδάνεια και χρηματιστηριακές φούσκες, αφήνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία απροστάτευτη, αυτοί που με μεγάλη ευκολία και χωρίς λαϊκή εντολή, μας έβαλαν βαθιά μέσα στη δίνη των μνημονίων που έφεραν ύφεση, αποεπένδυση και καταστροφή, δεν έχουν ούτε το ηθικό έρεισμα να παριστάνουν τους σωτήρες, ούτε την πολιτική αξιοπιστία για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση» σημειώνει, επαναφέροντας τη ρητορική περί «παλαιού, διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος». 

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση κάνει λόγο για έξοδο από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες ενώ δεν λείπουν και τα συνθήματα για τη «Νέα Ελλάδας, της δίκαιης ανάπτυξης, της κοινωνικής προκοπής και δικαιοσύνης».
 
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση δύο ετών από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 έχει ως εξής:
 
«Σήμερα κλείνουν δύο χρόνια από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015.

Τις εκλογές που μας έδωσαν, για δεύτερη φορά, την εντολή να βγάλουμε εμείς τη χώρα από την κρίση. Εμείς και όχι το παλιό, φθαρμένο και διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας, που έφτασε τη χώρα στη χρεοκοπία και μας έβαλε στην οδυνηρή περιπέτεια των μνημονίων.

Την ημέρα αυτή, εδώ και δύο χρόνια, όλο το παλιό κατεστημένο, προσπαθεί να τη σβήσει από τη μνήμη του ελληνικού λαού. Όχι μόνο γιατί ηττήθηκε εκλογικά, αλλά κυρίως γιατί ηττήθηκε ηθικά. Γιατί για πρώτη φορά μια κυβέρνηση, μόλις έξι μηνών, είχε το ηθικό σθένος να ξαναθέσει εαυτόν στην κρίση του λαού, δεδομένου ότι είχε στο τραπέζι μια δύσκολη συμφωνία, ως αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και ενός επώδυνου συμβιβασμού.

Για πρώτη φορά έγινε σεβαστό το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει πριν αποφασίσει. Να προσέρχεται στην κάλπη μετά τη συμφωνία και όχι πριν. Να αποφασίζει ποιος θα κυβερνήσει με όλα τα δεδομένα γνωστά.

Και ο λαός μας αποφάσισε ότι αυτοί που έχουν τη βαριά ευθύνη της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, που σπατάλησαν την ανάπτυξη των πρώτων χρόνων του ευρώ σε θαλασσοδάνεια και χρηματιστηριακές φούσκες, αφήνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία απροστάτευτη, αυτοί που με μεγάλη ευκολία και χωρίς λαϊκή εντολή, μας έβαλαν βαθιά μέσα στη δίνη των μνημονίων που έφεραν ύφεση, αποεπένδυση και καταστροφή, δεν έχουν ούτε το ηθικό έρεισμα να παριστάνουν τους σωτήρες, ούτε την πολιτική αξιοπιστία για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Αυτά τα δύο χρόνια δουλέψαμε σκληρά αντιμετωπίζοντας μεγάλες φουρτούνες. Πολλές φορές αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, έχοντας όμως πάντα στο μυαλό μας τον μεγάλο στόχο : Να κρατήσουμε το τιμόνι σταθερά για να οδηγήσουμε με ασφάλεια τη χώρα σε ξέφωτο, με τις λιγότερες δυνατές πληγές για την κοινωνική πλειοψηφία.

Σήμερα που βρισκόμαστε στη μέση της θητείας, μπορούμε πια να βλέπουμε καθαρά τον ορίζοντα. Είμαστε ακόμη στο νερό και κολυμπάμε, αλλά το κεφάλι μας είναι έξω. Παίρνουμε ανάσες και βλέπουμε καθαρά τη στεριά. Είναι κοντά μας.

Σε έναν χρόνο από σήμερα, θα κλείνουμε τα τρία χρόνια αλλά θα έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας τα μνημόνια. Και θα έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη χρόνο, το πιο δημιουργικό της θητείας μας, για να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για μια νέα Ελλάδα.

Την Ελλάδα της δίκαιης ανάπτυξης.

Την Ελλάδα της κοινωνικής προκοπής και της δικαιοσύνης.

Την Ελλάδα που αξίζει σε εμάς και κυρίως στη νέα γενιά αυτού του τόπου.

Αξίζει τον κόπο να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά για να κάνουμε πράξη το όραμά μας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή