Ροχανί: «Κανένας δεν θα εμπιστεύεται την Αμερική» αν ο Τραμπ δεν σεβαστεί τη συμφωνία

Ροχανί: «Κανένας δεν θα εμπιστεύεται την Αμερική» αν ο Τραμπ δεν σεβαστεί τη συμφωνία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν σέβεται τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα που υπέγραψε με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015, αλλά θα αντιδράσει με «αποφασιστικότητα» σε οποιαδήποτε παραβίαση της συνθήκης αυτής, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν έχουμε εξαπατήσει κανέναν, δεν έχουμε υπάρξει ανέντιμοι» στην εφαρμογή της συμφωνίας, τόνισε ο Ροχανί, σημειώνοντας όμως ότι η Τεχεράνη «θα απαντήσει με αποφασιστικότητα» σε οποιαδήποτε παραβίαση της.

«Θα είναι κρίμα αν η συμφωνία διαλυθεί από νέους αλήτες στη διεθνή πολιτική», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος σε μια έμμεση αναφορά του στον Ντόναλντ Τραμπ. «Η συνθήκη ανήκει στη διεθνή κοινότητα και όχι σε μία ή δύο χώρες», πρόσθεσε.

Αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επικυρώσει, στα μέσα Οκτωβρίου, ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 60 ημερών για να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία αυτή.

Ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη.

«Παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες στις οποίες έχει δεσμευτεί, η νέα αμερικανική κυβέρνηση καταστρέφει την ίδια της την αξιοπιστία και υπονομεύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας προς την ίδια», κατέληξε ο Ιρανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ δήλωσε την Τρίτη ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπογράφηκε το 2015 υπό την προεδρία Ομπάμα αποτελεί «όνειδος».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα δολοφονικό καθεστώς να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες και δεν μπορούμε να σεβαστούμε μια συμφωνία που χρησιμεύει για να καλύψει την πιθανή υλοποίηση ενός πυρηνικού προγράμματος», είπε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το Ιράν «διεφθαρμένη δημοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή