Περιορισμένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες εμφάνισαν χθες οι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συνολικά επικρατούσε ηρεμία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι οποίες τελούσαν εν αναμονή της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για σταδιακή περιστολή των περιουσιακών της στοιχείων. Εξαίρεση αποτέλεσε η αγορά της Μαδρίτης, που επηρεάστηκε από τα γεγονότα στην Καταλωνία. Οι επενδυτές διατήρησαν την ψυχραιμία τους μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ ότι θα εξαφανίσει τη Βόρεια Κορέα, εάν αυτή επιτεθεί. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι καλαθιού άλλων ισχυρών νομισμάτων αποδυναμώθηκε 0,01%, ενώ το ευρώ προς το δολάριο δεν είχε σημαντική μεταβολή από την Τρίτη και διαμορφώθηκε στο 1,1992 δολ. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων εξασθένησαν στο 2,23%. Το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε στα 50,04 δολ. το βαρέλι, εμφανίζοντας αύξηση της τάξεως του 1,1%.

Στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων τα 10ετή γερμανικά ομόλογα είδαν την απόδοσή τους να εξασθενεί 2 μονάδες βάσης, στο 0,44%, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι δε αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων παρέμειναν σταθερές, χωρίς ουσιαστικά να επηρεαστούν από τις συλλήψεις στελεχών της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας ενόψει του δημοψηφίσματος για την αυτονόμησή της. Αντιθέτως, το χρηματιστήριο της Μαδρίτης δέχθηκε πλήγμα εξαιτίας των γεγονότων, με τον ΙΒΕΧ να κλείνει -0,83%. «Τώρα αρχίζει η αγορά να καταλαβαίνει το πόσο βαθιά είναι η κρίση στην Ισπανία», παρατηρεί ο Χεσούς Καστίγιο, αναλυτής της γαλλικής τράπεζας Natixis. Τις μεγαλύτερες απώλειες, κατά 3,8% και 1,9% αντίστοιχα, είχαν οι μετοχές των καταλανικών τραπεζών Banco Sabadell και Caixa Bank. Η τιμή της μετοχής της Thyssenkrupp ενισχύθηκε 2% μετά την ανακοίνωση για συγχώνευση με την ινδική χαλυβουργία Tata Steel, ενώ στον τραπεζικό κλάδο η τιμή της μετοχής της Commerzbank ανήλθε 2,4%. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της ιταλικής UniCredit ότι ενδιαφέρεται να συγχωνευθεί με τη γερμανική τράπεζα. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση της τάξεως του 0,05%, ο FTSE Eurotop με -0,11%, στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ με -0,31% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με -0,83%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο XETRA DAX έκλεινε με +0,06% και στο Παρίσι ο CAC 40 με +0,08%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή