Αντιδράσεις για την ομιλία Τραμπ

Αντιδράσεις για την ομιλία Τραμπ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν μια πομπώδης, εθνικιστική ομιλία. Πρέπει να έχουν περάσει δεκαετίες από την τελευταία φορά που άκουσε κανείς κάτι παρόμοιο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ». Η δήλωση αυτή της Μάργκοτ Γουόλστρομ, υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, απηχεί τη διάχυτη διεθνή ανησυχία για την προχθεσινή, παρθενική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στα Ηνωμένα Εθνη. Η κριτική εστιάζεται ιδιαίτερα στις απειλές του Αμερικανού προέδρου περί «ολοκληρωτικής καταστροφής» της Βόρειας Κορέας και στο ενδεχόμενο απόσυρσης των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Γεμάτη άγνοια και μίσος, η ομιλία Τραμπ ανήκει στον Μεσαίωνα και όχι στον 21ο αιώνα», σχολίασε μέσω Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ. Λίγο αργότερα, ανώνυμος Ιρανός αξιωματούχος προειδοποιούσε, μέσω του πρακτορείου Reuters, ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να επιστρέψει στις πυρηνικές δραστηριότητες που ανέστειλε, βάσει της διεθνούς συμφωνίας, αν η Ουάσιγκτον αποσυρθεί από αυτήν.

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ. Ενθουσιασμένος από τη σκληρή γραμμή Τραμπ έναντι του Ιράν, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει «πιο τολμηρή ομιλία» στα 30 χρόνια που παρακολουθεί από κοντά τις συνεδριάσεις στα Ηνωμένα Εθνη.

Χθες, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε συνέχεια στο θέμα, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους ότι «έχει καταλήξει» στο εάν αποσύρει ή όχι τη χώρα του από τη συμφωνία με το Ιράν, απέφυγε όμως να τους αποκαλύψει την απόφασή του.

Την κατηγορηματική αντίθεση της Μόσχας σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας με το Ιράν έκανε σαφή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας ταυτόχρονα «υποψίες» ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν την ιστορική συμφωνία του 1987 για τον έλεγχο των στρατηγικών πυραύλων. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζα Ιν χαιρέτισε την «αποφασιστική και συγκεκριμένη» τοποθέτηση του προέδρου Τραμπ έναντι της Πιονγιάνγκ, αποφεύγοντας ωστόσο να υιοθετήσει την πολεμική φρασεολογία περί «ολοκληρωτικής καταστροφής» των γειτόνων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή