Μείωση ανεργίας, αλλά αύξηση του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων

Μείωση ανεργίας, αλλά αύξηση του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε τον Αύγουστο η πτωτική πορεία του αριθμού των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, ενώ αντίστροφη πορεία ακολούθησε ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, αναδεικνύοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εγχώριας οικονομίας, που διατηρεί ερμητικά κλειστή την πόρτα προς την αγορά εργασίας σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν τον περασμένο μήνα σε 921.808, μειωμένοι κατά 6.496 άτομα σε σύγκριση με τον Ιούλιο και κατά 51.778 άτομα σε σύγκριση με τον Αύγουστο του προηγούμενου χρόνου. Εντονο προβληματισμό, βέβαια, προκαλεί το γεγονός ότι οι μακροχρόνια άνεργοι, ήτοι οι άνεργοι που έμειναν εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από 12 μήνες, ανήλθαν σε 526.968, αριθμός που αντιστοιχεί στο 57,16% του συνόλου.

Μάλιστα, οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατά 24.018 συγκριτικά με τους 502.950 που είχαν καταγραφεί στον ΟΑΕΔ ένα χρόνο νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2016.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία προκύπτει ότι οι επιδοτούμενοι άνεργοι έφτασαν τις 107.401, αυξημένοι κατά 9.583 τον περασμένο μήνα συγκριτικά με τις 97.818 που ήταν τον Ιούλιο. Ομως παραμένουν ισχνή μειονότητα οι άνεργοι που λαμβάνουν κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ, καθώς αποτελούν μόλις το 9,8% του συνόλου. Ανά φύλο, οι γυναίκες διατηρούν για έναν ακόμη μήνα τη θλιβερή πρωτιά, καθώς φτάνουν στις 595.117, αριθμός που αντιστοιχεί στο 64,55% του συνόλου των ανέργων που έχουν εγγραφεί στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Ανά ηλικία την πρώτη θέση κατέχουν οι άνεργοι 30 – 44 ετών, οι οποίοι σύμφωνα με τον Οργανισμό ανέρχονται σε 365.864 ή 39,68% του συνόλου.

Πρόγραμμα επιχορήγησης

Εν τω μεταξύ, σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων ατόμων με αναπηρίες (AμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. To πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, επιχορηγεί την απασχόληση των ατόμων αυτών αρχικά για 12 μήνες, ενώ παρέχεται η δυνατότητα δύο επεκτάσεων του χρόνου επιδοτούμενης απασχόλησης για άλλους 24 μήνες (12+12). Η επιχορήγηση για κάθε μήνα απασχόλησης των ωφελούμενων ανέργων ανέρχεται στο 70% του μισθολογικού και μη κόστους και μέχρι του ποσού των 700 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση και μέχρι του ποσού των 350 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή