Στην ΤτΕ μεταφέρονται άμεσα τα διαθέσιμα των φορέων

Στην ΤτΕ μεταφέρονται άμεσα τα διαθέσιμα των φορέων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Τράπεζα της Ελλάδος καλεί με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους, που είναι σήμερα κατατεθειμένα στις τράπεζες, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και ανησυχίες στα πιστωτικά ιδρύματα λόγω της απώλειας καταθέσεων που θα υποστούν.

Υπολογίζεται ότι το σχετικό ποσό που πρέπει να μεταφερθεί στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος ώς τις 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη, είναι περίπου 3-4 δισ. ευρώ.

Η μεταφορά είναι υποχρεωτική με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που επικαλείται η εγκύκλιος, με ημερομηνία 13/9/2017, μεταξύ των οποίων η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/4/2015, που επιστρατεύθηκε όταν είχαν αδειάσει τα ταμεία του κράτους, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Τότε, το Δημόσιο είχε σαρώσει τα διαθέσιμα των φορέων για να εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Προβλέπεται επίσης από το αναθεωρημένο μνημόνιο, με προθεσμία ολοκλήρωσής της ώς το τέλος Οκτωβρίου.

Οπως αναφέρει η εγκύκλιος, έπειτα από καταγραφή που έγινε, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον περασμένο Ιούνιο, διαπιστώθηκε ότι ένας αριθμός φορέων δεν έχει συμμορφωθεί με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Αυτοί καλούνται τώρα να σπεύσουν να καταθέσουν τα διαθέσιμά τους, με το υπουργείο να προειδοποιεί ότι η μη συμμόρφωση επισύρει τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κυρώσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε χθες, κατόπιν εισήγησης του προέδρου της Γ. Πατούλη, να μη συμμορφωθεί στην εγκύκλιο. Στη συνεδρίαση ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «η επανενεργοποίηση της ΠΝΠ αποτελεί θεσμικό ατόπημα από πλευράς της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι δεν ισχύουν οι ίδιες συνθήκες με εκείνες του 2015. Οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προφανώς ανησυχούν για την τύχη των διαθεσίμων τους, παρά το γεγονός ότι η εγκύκλιος αναφέρει ότι «διασφαλίζονται πλήρως και είναι άμεσα ή εντός ολίγων ημερών διαθέσιμα». Μάλιστα, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι η κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος διασφαλίζει υψηλές αποδόσεις, καθώς τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται σε βραχυχρόνιες πράξεις (σ.σ. repos) από τον ΟΔΔΗΧ. Το πρώτο εξάμηνο η ετήσια καθαρή απόδοση ήταν 3,15%.

Επίσης, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι οι φορείς μπορούν ταυτόχρονα να διατηρούν και διαθέσιμα στις εμπορικές τράπεζες για να καλύπτουν τις ταμειακές τους ανάγκες για διάστημα 15 ημερών.

«Το θέμα είναι πόσο μπορεί να εμπιστευθεί κανείς τη συγκεκριμένη κυβέρνηση» σχολιάζει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσιος Χατζηδάκης. «Μας λένε ότι θα μπορούμε να εκταμιεύσουμε τα χρήματα μέσα σε 15 μέρες. Στην πράξη, όμως, θα ισχύσει αυτό;».

Οι τράπεζες

Ανησυχία επικρατεί όμως και στις τράπεζες και ειδικότερα για τις μη συστημικές, κυρίως συνεταιριστικές, που εκτιμάται ότι μπορεί να χάσουν 400 εκατ. ευρώ μόνο από καταθέσεις φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πλήγμα σε περίπτωση που δεν εξαιρεθούν μπορεί να είναι σημαντικό, προειδοποιούν τραπεζικές πηγές.

Αλλά και οι συστημικές τράπεζες, εφόσον χάσουν καταθέσεις της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί πιθανώς να αυξήσουν τον δανεισμό τους μέσω ELA, κάτι που συνιστά οπισθοδρόμηση μετά τη σταδιακή απεξάρτηση του τελευταίου διαστήματος από τον ακριβό δανεισμό του ELA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά 6,5 δισ. ευρώ των φορέων Γενικής Κυβέρνησης είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες και υπολογίζεται ότι τα μισά περίπου πρέπει να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος με βάση την εγκύκλιο.

Την προσφυγή της κυβέρνησης «για μία ακόμη φορά σε εκτεταμένο εσωτερικό δανεισμό, μέσω του υποχρεωτικού “σκουπίσματος” των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και της εσωτερικής στάσης πληρωμών» επισήμανε χθες σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας. «Η κεντρική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων είναι κατ’ αρχάς επιθυμητή», σημειώνει. «Πρέπει όμως να γίνεται λελογισμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των φορέων και την καταθετική βάση των τραπεζών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή