Σιδερόβεργες, λοστοί, μαχαίρια βρέθηκαν στο hotspot Σάμου

Σιδερόβεργες, λοστοί, μαχαίρια βρέθηκαν στο hotspot Σάμου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένας έλεγχος δεν υπάρχει εντός των hotspots στα νησιά όπου παραμένουν χιλιάδες μετανάστες επί μήνες σε άθλιες συνθήκες. Χθες, στη Σάμο, όπου σε εγκατάσταση χωρητικότητας 700 ατόμων «φιλοξενούνται» 2.400 άνθρωποι, η αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα, αλλοδαπούς ηλικίας από 23 έως 34 ετών, για «διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και για το αδίκημα της διέγερσης». Κατά την αστυνομική έρευνα εντός της δομής βρέθηκαν σε κοινόχρηστο χώρο «11 σιδερόβεργες, 5 μαχαίρια διαφόρων τύπων, 4 καδρόνια, 2 λοστοί, 2 κατσαβίδια, 1 αυτοσχέδια λάμα, ένα κοπίδι, ένα φτυάρι, ένα σκαλιστήρι και ένα τμήμα σχοινιού». Τα ευρήματα αλλά και τα επαναλαμβανόμενα βίαια επεισόδια μεταξύ των μεταναστών δείχνουν ότι ο καθένας μπορεί να έχει στην κατοχή του επικίνδυνα αντικείμενα χωρίς έλεγχο.

Καθημερινά, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς στους εγκλωβισμένους προστίθενται εκατοντάδες νέες αφίξεις. Ενδεικτικά πάνω από 2.500 άτομα έφθασαν μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, ενώ και χθες ήρθαν ακόμα 130 μετανάστες. «Είναι θέμα χρόνου πότε θα συμβεί ένα σοβαρό επεισόδιο, αν δεν υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος, προσθέτοντας ότι τώρα το κλίμα είναι πολύ χειρότερο δεδομένου ότι οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας έχουν φτάσει στα όριά τους. «Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στη Σάμο περιμένοντας πάνω από 15 μήνες», τονίζει.

Ο δήμαρχος χθες ζήτησε από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης για το συγκεκριμένο θέμα. Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έχει καταθέσει στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, ωστόσο, όπως επισημαίνει «ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, δεν έχει απαντήσει».

Στο μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τον τρόπο διαχείρισης των 70 ατόμων –οι περισσότεροι οικογένειες με παιδιά– που έφθασαν στις 7 Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, οι περισσότεροι από τους οποίους συνελήφθησαν από την αστυνομία και μεταφέρθηκαν σε προαναχωρησιακό κέντρο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε την προηγούμενη Παρασκευή έγγραφο προς το αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του περιστατικού, καθώς κρίνεται ότι εξαντλήθηκε η αυστηρότητα της νομοθεσίας σε πληθυσμό που είχε κυρίως προσφυγικό προφίλ.

Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητεί να πληροφορηθεί πόσοι από τους μετανάστες εκδήλωσαν πρόθεση να υποβάλουν αίτημα ασύλου και για ποιον λόγο οι αιτήσεις αυτές δεν διεκπεραιώθηκαν στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή