Λαθροδιακίνηση μέσω… Eurojust

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και υπηρεσιακές ταυτότητες αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Δικαστικής Συνεργασίας – Eurojust χρησιμοποιούσε, για να διακινεί μετανάστες από την Ελλάδα στην Κεντρική Ευρώπη το δίκτυο δουλεμπόρων που εξάρθρωσε τη 16η Σεπτεμβρίου η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Αρχηγός της εγκληματικής ομάδας φέρεται 32χρονος Σύρος, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας, όχι μόνο της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας. Θεωρείται, συγκεκριμένα, ύποπτος για διακίνηση παράτυπων μεταναστών από τη Θεσσαλονίκη στο Μόναχο.

Η σύλληψή του, όπως επίσης της Ρουμάνας συντρόφου του και ενός Πακιστανού συνεργού τους έγινε το απόγευμα της 14ης Σεπτεμβρίου. Είχε προηγηθεί μυστική παρακολούθησή τους για περίπου ένα μήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αστυνομικοί του «Αλλοδαπών» είχαν εντοπίσει τα κρησφύγετά τους, τα στέκια όπου σύχναζαν και το δίκτυο επαφών τους. Ο 32χρονος Σύρος και η 21 ετών Ρουμάνα σύντροφός του έμεναν σε αραιοκατοικημένη τοποθεσία στο πλάι της λεωφόρου Αθηνών – Σπάτων. Εκεί, αποθήκευαν κλεμμένα ή πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να προωθούν μετανάστες από τα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία» προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν 150 ταυτότητες και διαβατήρια από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε. Από τον έως τώρα έλεγχο προκύπτει ότι τα περισσότερα είναι γνήσια, για τα οποία έχει δηλωθεί κλοπή. Στα ευρήματα συγκαταλέγεται κι ένα υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας της Eurojust, που επιτρέπει στον κάτοχό του να μετακινείται ελεύθερα εντός της Ζώνης Σένγκεν. Φαίνεται να ανήκει σε Ελληνα υπήκοο, ωστόσο, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν πρόκειται για δικαστικό ή διοικητικό υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Δικαστικής Συνεργασίας.

Εκτός από τα κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, οι αστυνομικοί βρήκαν αποθηκευμένα στα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων δεκάδες ηλεκτρονικές κάρτες επιβίβασης, οι οποίες εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε αλλοδαπούς που το κύκλωμα διακίνησε στο εξωτερικό, κυρίως προς τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ιταλία.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία – Europol κοινοποίησε στην ΕΛ.ΑΣ. στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο 32χρονος Σύρος αποτελούσε «στόχο» της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Μονάχου. Την 20ή Ιανουαρίου συγκεκριμένα είχε προωθήσει συμπατριώτη του από τη Θεσσαλονίκη στο Μόναχο, εφοδιάζοντάς τον με πλαστή ελληνική ταυτότητα, ενώ κάτι παρόμοιο είχε προσπαθήσει να κάνει και μερικές ημέρες νωρίτερα. Οι διακινούμενοι, ωστόσο, είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί από αστυνομικούς του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Επαιρναν έως 6.000 ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία, οι συλληφθέντες εισέπρατταν από 4.500 έως 6.000 ευρώ από κάθε διακινούμενο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι από τον Νοέμβριο του 2016 και μέχρι τη σύλληψή τους είχαν προωθήσει στο εξωτερικό πάνω από 70 μετανάστες.

Εκτός του 32χρονου και της 21 ετών Ρουμάνας συντρόφου του για εμπλοκή στην υπόθεση κατηγορείται και ένας υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου στην Κυψέλη. Φέρεται να εξέδιδε αεροπορικά εισιτήρια κατόπιν υπόδειξης των συνεργών του και δίχως να ελέγχει τα ταξιδιωτικά έγγραφα των αλλοδαπών που επρόκειτο να ταξιδέψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή