Το fund Diorasis στη μάχη για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Το fund Diorasis στη μάχη για τις ιχθυοκαλλιέργειες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toν ρόλο του consolidator της ελληνικής βιομηχανίας ιχθυοκαλλιέργειας στοχεύει να διαδραματίσει το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Diorasis, που θα καταθέσει σήμερα προσφορά για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα, Νηρέα και Σελόντα, κόντρα σε πολλούς μεγάλους ξένους επενδυτικούς οίκους. «Ενδιαφερόμαστε να εξαγοράσουμε και τις δύο εταιρείες και όχι μία εξ αυτών όπως ο διαγωνισμός που διενεργούν οι σύμβουλοι των τραπεζών επιτρέπει. Και αντιμετωπίζουμε την επένδυση ξεκάθαρα μακροπρόθεσμα. Δεν αποσκοπούμε σε υπεραξίες σε ορίζοντα τριών ή πέντε ετών όπως πολλοί εκ των συμμετεχόντων ενδεχομένως. Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα παγκόσμιο πρωταγωνιστή». Αυτό αναφέρουν στην «Κ» κορυφαίοι κύκλοι του private equity που έχει ήδη τοποθετηθεί στον κλάδο προ τριετίας, εξαγοράζοντας την Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος Α.Ε.

Η Diorasis αποτελεί ένα ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο που έχουν συγκροτήσει ο εφοπλιστής Νικόλας Λυκιαρδόπουλος (Neda Maritime) και ο fund manager Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου σε συνεργασία με τον διακεκριμένο οικονομολόγο Γιώργο Μομφεράτο, τον τραπεζίτη Γιάννη Μπράβο και τους επιχειρηματίες Περικλή Β. Λιβά και Ανδρέα Σωτηρόπουλο. Η Diorasis, που είναι αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και διαθέτει πρόσβαση τόσο σε ίδια κεφάλαια όσο και σε διεθνείς χρηματοδότες, κάτι που εξασφαλίζουν οι βασικοί της μέτοχοι, είναι ένας από τους τρεις επενδυτές εξ αυτών που φέρονται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό που δεν είναι αποκλειστικά επενδυτικά κεφάλαια. Οι άλλοι δύο είναι ο καναδικός όμιλος Cooke που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών διεθνώς και η Amerra Capital που το 2016 εξαγόρασε την Ανδρομέδα.

H εξαγορά της Μπιτσάκος το 2014 έναντι 20 εκατ. ευρώ αποτέλεσε πιλοτικό project με στόχο την εξοικείωση με τη λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και την ευρύτερη αγορά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πριν προχωρήσει σε μεγαλύτερη έκθεση στον κλάδο. Οπως εξηγούν στην «Κ» κύκλοι της Diorasis, η επένδυση σε κεφάλαιο κίνησης και σε ενίσχυση των υποδομών μαζί με την ευρύτερη αναδιάρθρωση είχαν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της Philosofish by Bitsakos, όπως μετονομάστηκε, η οποία μετά δύο χρόνια, και συγκεκριμένα το 2016, αύξησε την παραγωγή της από 1.350 σε 4.300 τόνους ψαριών, αποτελώντας τον 5ο μεγαλύτερο παραγωγό σε λαβράκι και τσιπούρα στην Ελλάδα και αποκτώντας πρόσβαση σε 12 αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή