500 λέξεις με τoν Ηλία Μωραΐτη

500 λέξεις με τoν Ηλία Μωραΐτη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ηλίας Μωραΐτης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1981. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Το βιβλίο «Σκληρές αλήθειες», πρώτη του συγγραφική απόπειρα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τα «Στην παγίδα του νερού» της Πόλα Χόκινς και «Ταξίδι στην άκρη της νύχτας» του Σελίν.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Ντανιέλ στο «Η σκιά του ανέμου» του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν. Γεννιέται και μεγαλώνει μέσα στον μαγικό κόσμο των βιβλίων και μαθαίνει τη ζωή ισορροπώντας ανάμεσα στην αδυσώπητα σκληρή πραγματικότητα και στον μυστηριώδη κόσμο των μύθων.

Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε;

Με τον Τσαρλς Μπουκόφσκι. Με τα γραπτά του και τον τρόπο ζωής του δίνει στον άνθρωπο την τιμή που του αξίζει, δίχως υπερκοστολογήσεις. Φαντάζομαι πως ύστερα από ένα δείπνο μαζί του θα επέστρεφα στο σπίτι μου χαρούμενος, πιο ταπεινός και κυρίως περισσότερο άνθρωπος.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σας έκανε να θυμώσετε;

Θυμώνω με τα βιβλία που με κάνουν να βαριέμαι. Δεν θα ήθελα ωστόσο να αναφέρω κάποιο συγκεκριμένο, γιατί η αναγνωστική εμπειρία εξαρτάται και από τη διάθεση του αναγνώστη.

Και το τελευταίο που σας συγκίνησε;

Το βιβλίο «Η ιστορία του αδερφού μου» του Ζουλφί Λιβανελί.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχετε διαβάσει και ντρέπεστε γι’ αυτό;

Είναι πάρα πολλά. Βέβαια, περισσότερο ντρέπομαι για τα κλασικά βιβλία που ξεκίνησα να διαβάζω και δεν κατάφερα να τα τελειώσω. Ελπίζω κάποτε να ωριμάσω πνευματικά και συναισθηματικά ώστε να μπορέσω να τα ολοκληρώσω.

Ποιες είναι οι «Σκληρές αλήθειες»;

Οι «Σκληρές αλήθειες» είναι μια ιστορία πλασμένη από το πιο φθηνό και ταυτόχρονα το πιο μεγαλειώδες υλικό: τους ανθρώπους. Ηρωες γεμάτοι αδυναμίες, πάθη, ανομολόγητες επιθυμίες, κρυφές επιδιώξεις και κτηνώδη ένστικτα φθάνουν στο έσχατο σημείο εξαθλίωσης και τότε μόνον αναζητούν τη λύτρωση μέσω της αλήθειας. Μόνον που η αλήθεια είναι συνώνυμο της αυτοκαταστροφής για εκείνον που την ομολογεί και ικανή να τον οδηγήσει λίγο παρακάτω από εκεί που ήδη βρίσκεται.

Το πρώτο σας βιβλίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα;

Οχι. Θα το χαρακτήριζα ψυχολογικό θρίλερ.

Εχετε Facebook, Twitter κ.λπ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τον αναγνώστη, αφού του δίνουν τη δυνατότητα να διευρύνει άκοπα τους αναγνωστικούς ορίζοντές του. Το γράψιμο είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που πιστεύω πως δεν επηρεάζεται ούτε αρνητικά ούτε θετικά από τη χρήση τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή