Ν. Καραμούζης: Στοίχημα για την ανάκαμψη της χώρας η επιστροφή των επενδυτών

Ν. Καραμούζης: Στοίχημα για την ανάκαμψη της χώρας η επιστροφή των επενδυτών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας, αλλά και για την κατάσταση των τραπεζών, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ.

«Η εξέλιξη στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Καραμούζης, «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Για πρώτη φορά φέτος, έπειτα από 10 χρόνια, η Ελλάδα θα εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά περίπου 1,5%. Στα χρόνια της κρίσης χάθηκε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ.

Η ανεργία έφτασε στο 27% και έπεσε στο 21,7%. Για τον κ. Καραμούζη, σημαντικό για την ανάκαμψη είναι ότι έπαψε να υπάρχει ο φόβος εξόδου από το ευρώ. Ο πολιτικός κίνδυνος για Grexit είναι ουσιαστικά ασήμαντος. «Το κοινό νόμισμα για την ελληνική οικονομία αποτελεί “άγκυρα” για τη σταθερότητα, και σίγουρα ως μέλη του ευρώ είμαστε, πέραν πάσης αμφιβολίας, σε καλύτερη κατάσταση», ανέφερε στη FAZ.

Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή κατάσταση των εγχώριων τραπεζών, σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου τόνισε ότι το ζήτημα αυτό δεν αμφισβητείται πλέον, καθώς και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία ο αναβαλλόμενος φόρος αντιμετωπίζεται ως κεφάλαιο. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι πλέον το νέο νομοθετικό πλαίσιο παρέχει μεγάλη ευχέρεια στη διαχείριση του θέματος αυτού.

Σημείωσε ακόμα τη βελτίωση της κατάστασης για τις ελληνικές τράπεζες και την επιστροφή τους σε κερδοφορία μετά 10 χρόνια, που έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικότερης βελτίωσης των συνθηκών η οποία έχει σημειωθεί στη χώρα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα, η οποία έχει περιοριστεί στα 32 δισ. ευρώ από 87 δισ. ευρώ που ήταν πριν από δύο χρόνια.

Το σημαντικό θέμα, σημείωσε στη συνέντευξη, είναι να πειστούν ξανά οι ιδιώτες ξένοι επενδυτές. Οι επιπτώσεις της κρίσης αποτυπώνονται και στις επενδύσεις, οι οποίες από το 2007 έως το 2016 έπεσαν από το 22% στο 8% του ΑΕΠ. Το ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ είναι κρίσιμο και για τις επενδύσεις, δηλώνει ο κ. Καραμούζης. Γιατί οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται τη σταθερότητα του νομίσματος και τη σταθερότητα (οικονομικών) αξιών της Ευρωζώνης. «Η γραφειοκρατία, οι υψηλοί φόροι, το αβέβαιο φορολογικό περιβάλλον ή οι αδυναμίες και αναποτελεσματικότητες της δημόσιας διοίκησης είναι προς το παρόν οι αποτρεπτικοί παράγοντες-εμπόδια για τους νέους επενδυτές», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή