Μεξικό: Τραγικές ιστορίες κάτω από τα συντρίμμια

Μεξικό: Τραγικές ιστορίες κάτω από τα συντρίμμια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβώς τριάντα δυο χρόνια μετά από το σεισμό της 19ης Σεπτεμβρίου του 1985 – το μεγαλύτερο σεισμό που έπληξε τη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια – το νέο χτύπημα του εγκέλαδου ύψους 7,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ συγκλόνισε το Μεξικό.

Κτίρια κατέρρευσαν, εκρήξεις από διαρροές φυσικού αερίου σημειώθηκαν, παιδιά καταπλακώθηκαν σε σχολείο της χώρας, ενώ ο σεισμός για την ώρα έχει αφήσει πίσω του χάος και μια χώρα που θρηνεί 230 νεκρούς.

«Φώναζα, έκλαιγα, νόμιζα ότι έπεφτε ολόκληρο το κτίριο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μια νοσοκόμα που εργάζεται σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας. 

«Πιστεύω ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουμε ζήσει ποτέ. Δεν ξέρω τι μέγεθος είχε αλλά σίγουρα ήταν τρομακτικό», λέει ο Pedro Cruz Martínez αγκαλιάζοντας την κόρη του που μόλις είχε διασωθεί από το σχολείο της που είχε καταρρεύσει. 

Μεξικό: Τραγικές ιστορίες κάτω από τα συντρίμμια-1

Καθένας έχει μια τραγική ιστορία να αφηγηθεί, όπως αυτή που συνέβη στην πόλη Atzala στο ΒΑ Μεξικό, όπου μια βάπτιση μετατράπηκε σε οικογενειακή τραγωδία. Η σκεπή της εκκλησίας κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άτομα μεταξύ αυτών και το μόλις δύο μηνών βρέφος. Μοναδικοί επιζώντες είναι ο πατέρας του παιδιού, ο ιερέας και ο βοηθός του.

Μεξικό: Τραγικές ιστορίες κάτω από τα συντρίμμια-2

«Το θέαμα ήταν τρομερό, και βαθιά λυπηρό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βοηθός του ιερέα, Lorenzo Sanchez σε συνέντευξή του στο Associated Press.

«Μας είπαν να μείνουμε κολλημένοι στους τοίχους της εκκλησίας που είναι παλιά και όχι τόσο καλοδιατηρημένη. Όταν σταμάτησε να σείεται το έδαφος αρχίσαμε να φωνάζουμε με τηλεβόες και έτσι ήρθαν οι κάτοικοι των διπλανών κοινοτήτων με φτυάρια κι αξίνες για να μετακινήσουν τα συντρίμμια», προσθέτει.

Μεξικό: Τραγικές ιστορίες κάτω από τα συντρίμμια-3

Δημοσιογράφος της El Mundo περιγράφει τη δική της εμπειρία από τον καταστροφικό σεισμό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω ζήσει κι άλλους σεισμούς αλλά κανείς δεν ήταν σαν αυτόν. Έτσι ξαφνικά χωρίς καμία ένδειξη, το έδαφος άρχισε να τρέμει, και τα πράγματα μέσα στο διαμέρισμα άρχισαν να μετακινούνται προς κάθε κατεύθυνση. Η ζωή μου καταστρεφόταν μπροστά στα μάτια μου. Ο φούρνος ξεκόλλησε, αναπήδησε και κατέληξε στη μέση της κουζίνας. Το ψυγείο μετακινήθηκε κι αυτό και έκανε στροφή 360 μοιρών. Ήταν σα να βλέπω σκηνές από το Poltergeist».

Μεξικό: Τραγικές ιστορίες κάτω από τα συντρίμμια-4

Αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη, οι Μεξικανοί μετρούν ενωμένοι τις πληγές τους και προσπαθούν με γενναιότητα ν’ αντιμετωπίσουν κάθε αντιξοότητα που προξένησε το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου στη χώρα. Όλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας με έναν μόνο στόχο: την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια. 

Μεξικό: Τραγικές ιστορίες κάτω από τα συντρίμμια-5

Πηγή: El Mundo, El Pais, AP

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή