Ανάπτυξη 2,1% στην Ευρωζώνη αναμένει ο ΟΟΣΑ

Ανάπτυξη 2,1% στην Ευρωζώνη αναμένει ο ΟΟΣΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τα πάνω αναθεώρησε ο ΟΟΣΑ τις προβλέψεις του για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για την περίοδο 2017 – 2018, διαβλέποντας μεγαλύτερη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου. Κι όμως, οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν είναι ικανοποιητικές, ενώ ο πληθωρισμός και οι μισθοί παραμένουν υποτονικοί τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι θετικό, ωστόσο, που οι ρυθμοί ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κινούνται με μικρές αποκλίσεις στα ίδια επίπεδα, με την Ευρωζώνη να προσεγγίζει τις επιδόσεις των ΗΠΑ, ύστερα από πολύ καιρό. «Η ενίσχυση της ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο αποτελεί κάλεσμα στις επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε επενδύσεις», σχολίασε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν από το Παρίσι, μετά τη δημοσιοποίηση των νέων οικονομικών προβλέψεων του οργανισμού.

Η Γαλλία και η Ιταλία, δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, που «έπασχαν» όλα τα προηγούμενα χρόνια από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρωταγωνιστούν σήμερα στην Ευρωζώνη. Ο ΟΟΣΑ διαβλέπει ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί σε ρυθμούς 1,4% το 2017 και 1,2% το 2018, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις του Ιουνίου κατά 0,4%. Στη Γαλλία η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί φέτος κατά 1,7% αντί 1,3% που είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο και κατά 1,4% το 2018 αντί 1%. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εξακολουθεί να κινείται σε έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 2,2% το 2017 και στο 2,1% το 2018. Οι προβλέψεις αυτές είναι υψηλότερες κατά 0,2% για το 2017 και κατά 0,1% για το 2018. Σε όλη την Ευρωζώνη η ανάπτυξη θα ενισχυθεί κατά 2,1% το 2017 και κατά 1,9% το 2018, αντανακλώντας μια προς τα πάνω αναθεώρηση της τάξεως του 0,3% και 0,1%, αντίστοιχα. Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν σχολίασε ότι ακόμα και η ενίσχυση του ευρώ δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι καθιστά πιο ακριβά τα προϊόντα των κρατών-μελών στο εξωτερικό.

Ο ΟΟΣΑ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία στο 3,5%, αλλά εκτιμά ότι θα υπάρξει επιτάχυνση στο 3,7%, αναθεωρώντας προς τα πάνω την εκτίμηση του Ιουνίου κατά 0,1%. Καμία μεταβολή δεν διαπιστώνεται στις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην αμερικανική και τη βρετανική οικονομία, συγκριτικά με τις προβλέψεις του Ιουνίου. Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη θα ενισχυθεί κατά 2,4% και 2,1% το 2017 και το 2018, αντίστοιχα. Στη Βρετανία, η οικονομική δραστηριότητα θα αναρριχηθεί μόνον 1,6%, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του Brexit. Υψηλότερες κατά 0,2% είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη στην κινεζική οικονομία, φθάνοντας φέτος το 6,8% και το 6,6% την επόμενη χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή