Πλήρης έλεγχος από UEFA

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ανέθεσε χθες στη Μαδρίτη τη διοργάνωση του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ το 2019 και επικύρωσε στη Νιόν τους κανονισμούς του νέας Λίγκας των Εθνών, που από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα αντικαταστήσει τα φθινοπωρινά φιλικά παιχνίδια των εθνικών ομάδων με επίσημους αγώνες που θα δίνουν και αυτοί εισιτήριο για τα τελικά του Euro 2020.

Το UEFA Nations League, πνευματικό τέκνο της ηγεσίας του Μισέλ Πλατινί στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, θα διαρκεί τρεις μήνες και θα χαρίσει τα τέσσερα πρώτα εισιτήρια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020, τα προκριματικά του οποίου θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2019, αντί για έξι μήνες νωρίτερα, όπως γινόταν έως τώρα.

Η κλήρωση για την πρώτη διοργάνωση της Λίγκας των Εθνών θα λάβει χώρα στις 24 Ιανουαρίου του 2018 στη Λωζάννη. Θα συγκροτηθούν όμιλοι με βάση τη δυναμικότητα των ομάδων και οι νικητές θα περνούν σε πλέι οφ, απ’ όπου τέσσερις ομάδες θα παίρνουν την πρόκριση στο Euro.

Bασική πτυχή του σχεδίου είναι ότι η UEFA θα έχει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και αυτής της διοργάνωσης, ενώ για τα φιλικά υπάρχει ανεξάρτητη διαχείριση από κάθε ομοσπονδία.

Επίσης η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι το 2019 ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ θα διεξαχθεί στη νέα έδρα της Ατλέτικο Μαδρίτης, το Γήπεδο Γουάντα Μετροπολιτάνο, ενώ ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ της ίδιας χρονιάς θα λάβει χώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν. Το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 2019 θα φιλοξενηθεί στο Μπεσίκτας Στέιντιουμ της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σύνοδο της επιτροπής (μέλος της οποίας έγινε πλέον ο Ελληνοαμερικανός Ιβάν Γκαζίδης, εκπρόσωπος της Αρσεναλ) μίλησε και ο πρώην γραμματέας της UEFA και νυν πρόεδρος της FΙFA Τζάνι Ινφαντίνο. Ο Ελβετός παράγοντας κάλεσε τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές αρχές να ελέγξουν τις μεταγραφικές περιόδους καλύτερα, «διότι δίνεται η εικόνα ενός αγώνα αρουραίων, που είναι αρνητική,» όπως είπε. Πρότεινε κάτι που ήδη αποφασίστηκε να εφαρμοστεί στην Πρέμιερ Λιγκ, δηλαδή να ολοκληρώνονται οι μεταγραφές σε μια χώρα πριν από την έναρξη του εγχώριου πρωταθλήματος.

Ο ομόλογός του της UEFA Αλεξάντερ Σεφέριν κάλεσε τους πολιτικούς στην Ευρώπη να μην εμποδίζουν μέσω νομοθετικών κινήσεων την προσπάθεια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να κλείσει την ψαλίδα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς συλλόγους. Προσέθεσε ότι η επικείμενη προσπάθεια της UEFA θα συνίσταται σε σάλαρι καπ (δηλαδή όριο στις μισθολογικές δαπάνες των συλλόγων), σε φόρους πολυτελείας, σε όρια στο μέγεθος των ρόστερ, στην εξέλιξη του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι, σε αλλαγές στο μεταγραφικό σύστημα και στη δημιουργία ελεγκτικού κέντρου που θα επιβλέπει τις ροές χρημάτων και θα επιβάλλει περιορισμούς στις προμήθειες που παίρνουν οι ατζέντηδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή