Εκθεση έργων του Ιταλού καλλιτέχνη Alfredo Romano στο Βυζαντινό Μουσείο

Εκθεση έργων του Ιταλού καλλιτέχνη Alfredo Romano στο Βυζαντινό Μουσείο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Angelis suis mandavit de te» του Ιταλού εικαστικού καλλιτέχνη Alfredo Romano.

Η Galleria Giorgio Persano-Torino παρουσιάζει την έκθεση του Alfredo Romano, στην οποία συμπεριλαμβάνονται έργα από το τέλος της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα, όπως και ανέκδοτα έργα/εγκαταστάσεις ειδικά δημιουργημένα ώστε να αναπτύξουν ένα πολυδιάστατο μοναδικό διάλογο με τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Ο Alfredo Romano γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας όπου ζει και εργάζεται. Από το 1985 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη χώρα του, την Ιταλία, αλλά και διεθνώς. Το έργο του βρίσκεται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία όπως και στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Για το έργο του, που εκπροσωπείται από την ιστορική Galleria Giorgio Persano-Torino, έχουν γράψει σημαντικοί ιστορικοί τέχνης όπως οι Achille Bonito Oliva, Francesco Gallo, Giovanni Iovane, Enzo Fiametta κ.ά.

Η ιστορικός τέχνης δρ Σάνια Παπά αναφέρει σχετικά στον κατάλογο της έκθεσης: «Το έργο του Alfredo Romano προκαλεί το “φανέρωμα” της αλήθειας και της “διανοιγόμενης” ισχύος της αρετής, του ήθους και κυρίως της αυτογνωσίας. Ανήκει στον χώρο της ασκητικής πειθαρχίας, της ευγένειας, του ήθους και της εσωτερικής ενατένισης. Το πολυεπίπεδο έργο του ισχυροποιεί τη μνήμη, αφυπνίζει διαπροσωπικά αρχέτυπα, προκαλεί την ανάκλαση της μνήμης, οδηγώντας σε μια κατάσταση περισυλλογής, απ’ όπου αναδύεται μία ιερή αύρα, που ανήκει στον κόσμο του φωτός, στην αυγή του μυθικού και ιστορικού χρόνου».

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει: «Θα ’θελα το έργο μου να ήταν σαν ένα τραγούδι, να άφηνε να περάσει μια σιωπή και να απομακρυνόταν προς ένα σημείο κοινής επιδίωξης. Να υπάκουγε στη συσσώρευση των παμπάλαιων ιστορικών γεγονότων της παράδοσής μας, στο αίσθημα ύπαρξης, και να ξαναξυπνούσε εκείνη την αίσθηση ενστικτώδους ταύτισης που περνάει μέσα από την αναγνώριση μιας φυσικής και ποιοτικής ένταξης. Το έργο μου είναι σαν μια λιτανεία, μια προσευχή που αμφιταλαντεύεται και διαρθρώνεται ανάμεσα στην αποκάλυψη (φως) και την απόκρυψη (σκιά)».

Το έργο του Alfredo Romano εκφράζει τη γοητεία και τις αντιφάσεις ανάμεσα στη Magna Graecia και το δράμα της σύγχρονης εποχής.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Σεπτεμβρίου έως 12 Νοεμβρίου 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή