Αντιμνημονιακή τερατογένεση

Αντιμνημονιακή τερατογένεση

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρητικά η αντιπολίτευση έχει δίκιο. Δεν είναι δυνατόν εκείνη με την υπεύθυνη κοινοβουλευτική της στάση να νομιμοποιεί την ιδιότυπη «πολυφωνία» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η οποία προκύπτει συστηματικά λόγω της αντιμνημονιακής τερατογένεσης της σημερινής κυβέρνησης. Αποφάσισαν, λοιπόν, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζουν ακόμη και διατάξεις με τις οποίες συμφωνούν, όταν δεν τις στηρίζει ο κυβερνητικός εταίρος. Αιτία είναι ότι δεν θέλουν τα δύο κόμματα να λειτουργούν ως σωσίβιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Υπάρχει, όμως, ένα σοβαρό πρόβλημα σε αυτό τον τακτικισμό. Ή μάλλον δύο: πρώτον, θυσιάζεται η παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Δηλαδή το Κοινοβούλιο, ο κατεξοχήν θεσμός του δημοκρατικού πολιτεύματος, ευτελίζεται σε ένα προεκλογικό κέντρο. Τα κόμματα σταματούν να λειτουργούν ως φορείς ιδεών και υποβαθμίζονται σε εμμονικούς υπονομευτές της κυβέρνησης. Ετσι, όμως, χάνουν πλήρως το νόημά τους το Κοινοβούλιο, η νομοθεσία, τα κόμματα, η αντιπολίτευση.

Δεύτερον, ας δούμε λίγο ποια νομοσχέδια έχει καταψηφίσει ώς τώρα ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ: την ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης, το τζαμί στον Βοτανικό. Οι ΑΝΕΛ έχουν, επίσης, δεσμευθεί ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου και την αποτέφρωση νεκρών. Οπερ σημαίνει ότι αν είχε υιοθετηθεί νωρίτερα η στάση της αντιπολίτευσης, όπως πολλοί θα εύχονταν, τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα είχαν ακόμη δικαίωμα να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών δεν θα εξασφάλιζαν την ελληνική ιθαγένεια, ούτε θα προχωρούσε η πολύπαθη υπόθεση του τζαμιού. Και αν όντως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τηρήσουν την υπόσχεση-απειλή, δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλημα στην υιοθέτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου και εκείνου για την καύση των νεκρών. Αυτός είναι ο στόχος της φιλοευρωπαϊκής, προοδευτικής αντιπολίτευσης; Ο εκτροχιασμός κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού της χώρας σε θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών; Κι όλα αυτά στο όνομα της στείρας αντιπολίτευσης;

Η στάση αυτή δικαιώνει πλήρως την ατζέντα των ΑΝΕΛ. Παίζει το παιχνίδι τους και ταυτόχρονα θυματοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μπορεί πλέον να στραφεί στην κοινωνία και στους πολίτες και να κλαφτεί: «Εμείς προσπαθήσαμε να θεσπίσουμε τις προοδευτικές ιδέες μας, αλλά δεν μας άφησαν ούτε οι εταίροι μας ούτε η αντιπολίτευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή