Το Κονκλάβιο (21/9/17)

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σαμαράς στη σύναξη των Καραθεοδωρή

Υπάρχουν δέντρα και γενεαλογικά δέντρα. Τα γενεαλογικά δέντρα κάποιων αποτυπώνουν και την Ιστορία της Ελλάδας από τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Ελληνες Αιγυπτιώτες μέχρι τα «Μυστικά του Βάλτου» και την ανταλλαγή επιστολών του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με τον Αϊνστάιν. Αναφέρομαι στο δέντρο (με τις πολλές διακλαδώσεις) του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο δεν κρατά μόνο από την Πηνελόπη Δέλτα, αλλά και από τον σπουδαίο Φαναριώτη μαθηματικό. Αυτό από τον Στέφανο Δέλτα, σύζυγο της Πηνελόπης Δέλτα, ο οποίος ήταν εξάδελφος από την πλευρά της μητέρας του με τον Καραθεοδωρή. Σημειώνω τη συγγένεια, καθώς μαθαίνω ότι ο πρώην πρωθυπουργός ταξιδεύει αυτό το Σαββατοκύριακο για την Ορεστιάδα και τη Νέα Βύσσα, όπου θα γίνει κάτι σαν διεθνής σύναξη των συγγενών του Καραθεοδωρή – περίπου 50 άνθρωποι απ’ ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι θα τιμήσουν τον μαθηματικό. Και δεν θα είναι μόνον αυτοί. Το «παρών» θα δώσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στον οποίο θα γίνει υποδοχή στο στρατιωτικό φυλάκιο στις Καστανιές. Βαρθολομαίος και Σαμαράς θα παραστούν και στα εγκαίνια του Μουσείου Καραθεοδωρή το ίδιο απόγευμα στη Νέα Βύσσα.

Ομολογώ ότι μπήκα στον πειρασμό να σχολιάσω τη σύνδεση Φαναριωτών με Μεσσηνίους, αλλά δεν θα το κάνω. Θεωρώ ότι οι σχετικές φήμες οφείλονται σε στερεότυπα και λανθασμένη πρόσληψή τους από την κοινωνία. Ή σε σκέτο φθόνο.

Δείξε μου τους συνεργάτες σου

Déjà vu της εποχής που ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος (2007-2009) και ταξίδευε στις διεθνείς διασκέψεις για την κλιματική αλλαγή, από την Κοπεγχάγη μέχρι το Μπαλί και το Κανκούν, έπαθαν αρκετοί με τη χθεσινή αιφνιδιαστική εμφάνιση του προέδρου της Ν.Δ. στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Η εικόνα εκνευρισμού του Παν. Κουρουμπλή μίλησε από μόνη της, καθώς ο υπουργός διέκοπτε τον Μητσοτάκη την ώρα που εκείνος του απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα για τις ευθύνες του. Η συμπεριφορά έβγαλε αρκετούς από τα ρούχα τους – όπως τον μετριοπαθή Γιώργο Κουμουτσάκο, αλλά και τον Γιάννη Μανιάτη. Πιο εκνευριστική, όμως, ήταν συνεργάτιδα του υπουργού, η οποία γελούσε και έκανε μορφασμούς την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Γιατί γελάτε, κυρία μου;» της απευθύνθηκε κάποια στιγμή ο Μητσοτάκης. Αλλά αυτός που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ζήτησε την αποβολή της κυρίας από την αίθουσα, επειδή φερόταν προσβλητικά απέναντι στον πρόεδρο της Ν.Δ. και τους παρόντες βουλευτές, ήταν ο Γιώργος Αμυράς. Οπως και έγινε. Δείξε μου τους συνεργάτες σου…

«Ανένδοτος» στη Βουλή

Το πρωί της Τρίτης, στον «πρωινό καφέ» της Χαριλάου Τρικούπη, ελήφθη η απόφαση να μην ψηφιστεί η κυβερνητική τροπολογία για την «Τουρκική Eνωση Ξάνθης». Το ενδιαφέρον, όπως πληροφορούμαι, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να ακολουθήσει την ίδια τακτική από δω και στο εξής σε όλες τις ψηφοφορίες που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δεδηλωμένη.

Κοινώς, αν η κυβέρνηση έχει 151 βουλευτές και το νομοσχέδιο που ψηφίζεται τους εκφράζει πολιτικά, θα ψηφίζουν. Αν η κυβέρνηση έχει 149, δεν θα ψηφίζουν ανεξαρτήτως του θέματος. Προφανώς, ο όψιμος «ανένδοτος» δεν είναι ανεξάρτητος από το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά έχει και έναν προεκλογικό αγώνα να στηρίξει και δεν τη βοηθά καθόλου να φαίνεται δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρήσιμοι ηλίθιοι τέλος

Οσο για τη Νέα Δημοκρατία, που ακολούθησε την ίδια στάση –με τάση προς το «παρών»– στην επίμαχη τροπολογία, δεν υπήρξε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ. Πληροφορούμαι ότι πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από δω και στο εξής είναι να μη συνδράμει την κυβέρνηση όταν δεν έχει τη δεδηλωμένη, ειδικά στα εθνικά θέματα.

Σε κάθε περίπτωση, υποθέτω ότι αυτή η τακτική ανατρέπει τα σχέδια αρκετών στην κυβέρνηση που ήδη είχαν πλάσει στη φαντασία τους το σενάριο μιας λύσης του Σκοπιανού που φυσικά δεν θα την ψήφιζαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, αλλά θα την ψήφιζαν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Οταν θα λάβεις αυτό το γράμμα…

Κομματικό πατριωτισμό δεν ξέρω αν είχαν ποτέ οι «ποταμίσιοι». Προσπαθεί, όμως, να τον διεγείρει ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς απηύθυνε προσωπικό μήνυμα σε όσους είναι το Ποτάμι. «Γράφω σε σένα που πριν από τρία χρόνια πήρες τη γενναία απόφαση και μπήκες στο Ποτάμι. Οι περισσότεροι δίπλα σου απόρησαν. Δώσαμε μάχες –μαζί!– για όλα τα σημαντικά της ζωής», γράφει ο Σταύρος στο μήνυμά του προς τα μέλη του Ποταμιού. Στο τέλος, ξεσπά σε μια επίκληση στο συναίσθημα: «Και τώρα, πιο γνωστικοί και πιο παθιασμένοι, κάνουμε το επόμενο γενναίο βήμα. Σηκώνουμε τα φράγματα, ενώνουμε το Κέντρο, σπέρνουμε νέα χώματα». Για να μην σας κουράζω, μεταξύ σποράς και χώματος, ζητεί –τι άλλο;– την ψήφο τους στην κάλπη για τον νέο φορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή